Οι Βραζιλιάνοι θέλουν την αποπομπή της Ρούσεφ, αλλά δεν ελπίζουν σε πολλά

default image

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι θέλουν την αποπομπή της προέδρου, αλλά δεν αναμένουν ότι η Ντίλμα Ρουσέφ θα χάσει την εξουσία (δημοσκόπηση)

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων τάσσονται υπέρ της αποπομπής της προέδρου της χώρας εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, αλλά ένα σχεδόν ισομεγέθες ποσοστό αμφισβητεί ότι η υπόθεση θα οδηγήσει στην πρόωρη αποχώρηση από την εξουσία τη Ντίλμα Ρουσέφ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Datafolha έδειξε ότι το 63% εξ όσων ερωτήθηκαν τάσσονται υπέρ της αποπομπής της προέδρου, υπό το φως της διεύρυνσης της έρευνας για το κύκλωμα δωροδοκιών στην Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της επιχείρησης.

Μολαταύτα, ένα 64% απάντησε ότι δεν αναμένει πως το σκάνδαλο αυτό θα αρκέσει για να οδηγήσει σε πρόωρο τέλος τη δεύτερη θητεία της Ρουσέφ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν την αποπομπή της προέδρου, αν και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον της Ρουσέφ, περιλαμβανομένης και αυτής που θα γίνει αργότερα σήμερα, με τους διοργανωτές να ελπίζουν σε μαζική συμμετοχή που θα υπερβεί το 1 εκατομμύριο πολίτες.

Η ίδια η Ρουσέφ δεν αντιμετωπίζει έρευνα σε βάρος της για την ολοένα διευρυνόμενη υπόθεση της Πετρομπράς. Η αρχηγός του κράτους επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κύκλωμα δωροδοκιών και εναρμόνισης τιμών το οποίο λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια ενόσω ήταν πρόεδρος της επιχείρησης (2003-2010).

Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την εκδοχή της Ρουσέφ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Νταταφόλια. Εξ όσων ερωτήθηκαν, το 57% απάντησε ότι πιστεύει πως γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος και του επέτρεπε να δρα. Ένα 26% είπε πως πιστεύει ότι η Ρουσέφ γνώριζε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να το σταματήσει.

Καθώς οι έρευνες κλιμακώνονται και στην υπόθεση εμπλέκονται πλέον ανώτατα στελέχη της Πετρομπράς, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και πολιτικοί, οι Βραζιλιάνοι εμφανίζονται σύμφωνα με την έρευνα να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την διαφθορά και τις συνέπειες που έχει το φαινόμενο αυτό στην ανάπτυξη της χώρας τους.

Στην δημοσκόπηση της Νταταφόλια, ένα 22% εξ όσων ερωτήθηκαν χαρακτήρισε τη διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία, ενώ το 23% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σύστημα υγείας. Σε αντίστοιχη έρευνα τον Ιούλιο, το 14% είχε απαντήσει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διαφθορά, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 38% που εντόπιζε ως το σοβαρότερο πρόβλημα το σύστημα υγείας και πρόνοιας της χώρας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Νταταφόλια συνάδουν με εκείνα μιας έρευνας της εταιρείας MDA τον περασμένο μήνα, που είχε δείξει ότι το 60% εξ όσων ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της αποπομπής της Ρουσέφ από την προεδρία.

Όσον αφορά μια θεωρητική αναμέτρηση στις επόμενες προεδρικές εκλογές, η έρευνα της Νταταφόλια έδειξε ότι το 33% όσων ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν τον Αέσιου Νέβες, τον γερουσιαστή της αντιπολίτευσης που έχασε με μικρή διαφορά από τη Ρουσέφ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο προκάτοχος και πολιτικός μέντορας της Ρουσέφ, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ακολουθεί σε μικρή απόσταση με 29%, εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα