Οι Χούθι της Υεμένης κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάζεται σε 3'
Υεμένη
Φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Υεμένης (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Hani Mohammed, File)

Στην κατάληψη ενός εμπορικού φορτηγού πλοίου προχώρησαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Τι δήλωσε το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή (19/11), ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως “ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρόσθεσαν ότι το πλοίο δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας αλλά βρετανικής, ενώ δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του, χωρίς να γνωστοποιήσουν περαιτέρω στοιχεία.

“Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την υμενική πολιτοφυλακή Χούθι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

“Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση”, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι οι αντάρτες Χούθι απείλησαν την Τρίτη ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Χούθι: Καταλάβαμε πλοίο του Ισραήλ

Από την πλευρά τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν πως το πλοίο που κατέλαβαν είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας.

Σε δήλωσή του, ο αρχηγός των Χούθι δήλωσε,

“Κατόπιν οδηγιών του ηγέτη της επανάστασης, Διοικητή Abdul-Malik Badr al-Din al-Houthi, ανταποκρινόμενοι των μεγάλων απαιτήσεων του λαού της Υεμένης και όλων των ελεύθερων ανθρώπων του έθνους, και με βάση τη θρησκευτική, ανθρωπιστική και ηθική ευθύνη απέναντι στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και την άδικη πολιορκία που υφίσταται, οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα την κατάληψη ενός ισραηλινού πλοίου και τη μεταφορά του στις ακτές της Υεμένης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης αντιμετωπίζουν το πλήρωμα του πλοίου σύμφωνα με τις διδασκαλίες και τις αξίες της ισλαμικής μας θρησκείας και επαναλαμβάνουν την προειδοποίησή τους προς όλα τα πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ ή συναλλάσσονται με αυτό ότι θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο των ενόπλων δυνάμεων [..]

[..] Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ισραηλινού εχθρού μέχρι να σταματήσει η επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή κατά των Παλαιστινίων αδελφών μας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Εάν η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και όχι για την επέκταση της σύγκρουσης, θα πρέπει να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας. Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων απειλούν μόνο τα πλοία της ισραηλινής οντότητας και αυτά που ανήκουν σε Ισραηλινούς”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα