ΟΗΕ: Να συμπεριληφθούν οι γιατροί πρόσφυγες στο προσωπικό που πολεμά την πανδημία

ΟΗΕ: Να συμπεριληφθούν οι γιατροί πρόσφυγες στο προσωπικό που πολεμά την πανδημία
Πρόσφυγες από τη Συρία στον Λίβανο AP

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Συμβούλιο της Ευρώπης καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να συμπεριλάβουν γιατρούς πρόσφυγες στο προσωπικό που πολεμά την πανδημία.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να απευθύνουν πρόσκληση στους πρόσφυγες που είναι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να υποστηρίξουν τις εθνικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Σε κοινή ανακοίνωση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνουν τα κράτη να αξιοποιήσουν την υποστήριξη που αυτοί οι “πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν αυτή την κρίσιμη περίοδο“, εξηγώντας ότι υπάρχουν “πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε αυτό και να βοηθήσουν”.

Τα περισσότερα επαγγέλματα στον τομέα της υγείας διέπονται από αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις και οι αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες άδειες, εξηγούν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η έκκληση αυτή διατυπώνεται τη στιγμή που η Γαλλία χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος για τους ξένους γιατρούς.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, ευρωπαϊκά κράτη απηύθυναν δημόσια πρόσκληση για να συμπεριληφθούν οι πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας στις εθνικές προσπάθειες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Υποστηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορούν να επεκταθούν σε όλη την ήπειρο και πέραν αυτής”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

“Τα προσόντα που οι πρόσφυγες έχουν ήδη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τα δικαιολογήσουν βάσει εγγράφων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν”, υπογράμμισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε ανακοίνωση.

Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων Προσφύγων (EQPR), που θεσπίστηκε το 2017, “μπορεί να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός καταλόγου προσφύγων επαγγελματιών υγείας που έχουν περάσει μια προκαταρκτική αξιολόγηση” ώστε να επιτραπεί στις εθνικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης αυτών των προσφύγων επαγγελματιών υγείας, “εάν και όταν είναι απαραίτητο”, επισημαίνουν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

“Το EQPR δεν αποτελεί υποκατάστατο των απαιτούμενων επαγγελματικών πιστοποιητικών και διπλωμάτων, αλλά βοηθά τις αρχές να επιταχύνουν τα πράγματα, επιλέγοντας ένα μέρος των απαιτούμενων γνώσεων”, σημειώνει η Μαρία Πεϊτσίνοβιτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα