ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Παιδιά στη Ράφα περιμένουν στην ουρά για φαγητό
Παιδιά στη Ράφα περιμένουν στην ουρά για φαγητό AP Photo/Fatima Shbair)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε 14-1 υπέρ του σχεδίου που πρότειναν οι ΗΠΑ για κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Οι τρεις φάσεις του σχεδίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε παρουσιάσει την 31η Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε 14-1 υπέρ του σχεδίου κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με το BBC, η πρόταση θέτει όρους για μια «πλήρη και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων και την ανταλλαγή παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις που θα καταλήξουν σε ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των μαχών.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία και 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Oι τρεις φάσεις του σχεδίου κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».

Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών — όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα