ΟΗΕ: "Υπερβολική" η ποινή που επιβλήθηκε στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ

Τζουλιάν Ασάνζ
Τζουλιάν Ασάνζ AP

Ο Ασάνζ κρατείται στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Μπέλμαρς «ως εάν να έχει καταδικαστεί για κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα» ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή εργασίας του ΟΗΕ.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν σήμερα ανησυχία για τη «δυσανάλογη ποινή» των 50 εβδομάδων φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ για την παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του στη Βρετανία.

Ο Ασάνζ κρατείται στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Μπέλμαρς «ως εάν να έχει καταδικαστεί για κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα» ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση προσθέτοντας πως αυτό «φαίνεται να αντιβαίνει στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας». Χαρακτήρισε την κατηγορία για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του σχετικά «μικρότερη παραβίαση».

Η επιτροπή, που αποτελείται από πέντε ανεξάρτητους ειδικούς, εξέδωσε γνώμη το 2015 σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ --που είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφού παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείτο για βιασμό-- κρατείτο αυθαίρετα. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό.

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ασάνζ, Wikileaks
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανία: Σε φυλάκιση 50 εβδομάδων καταδικάστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ

WikiLeaks: Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ

WikiLeaks: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

SHARE: