Ολ(αντ)ική επαναφορά

Ολ(αντ)ική επαναφορά
France's President Francois Hollande smiles during a meeting with entrepreneurs as he visits a business incubator, in Paris, Monday, March 6, 2017. Hollande has called for a European Union which allows groups of member states to advance at their own pace.(AP Photo/Thibault Camus, Pool) AP

Ο Ολάντ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Οι 500 υπογραφές στο "stand by" αναζωπυρώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να μην παραιτείται ακόμη από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας

Κι αν ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει παραδώσει ακόμη τα όπλα; Το στενό περιβάλλον του Γάλλου προέδρου έχει θέσει σε εφαρμογή ένα backup plan σύμφωνα με το οποίο, ενδέχεται να θέσει τελικά και πάλι υποψηφιότητα για τα Ηλύσια Πεδία την τελευταία στιγμή. Όπως διαβάζουμε στη γαλλική Le Parisien, η ομάδα των προεδρικών έχει φροντίσει να κρατήσει μια λίστα 500 υπογραφών πολιτικών προσώπων, που αποτελούν το διαβατήριο Ολάντ για την συμμετοχή στην προεδρική κούρσα.

Θυμίζουμε πως προκειμένου κάποιος Γάλλος πολίτης να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές του Απριλίου, θα πρέπει να καταθέσει στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας μια λίστα τουλάχιστον 500 πολιτικών προσώπων (από την κεντρική πολιτική σκηνή ή την τοπική αυτοδιοίκηση) που υπογράφουν για εκείνον. Για την ώρα, το όνομα του προέδρου δεν εμφανίζεται μεταξύ των ονομάτων με τις εγγεγραμμένες υπογραφές που έχει αναρτήσει το ΣτΕ, με το περιβάλλον του να αναφέρει πως αυτές βρίσκονται στον… πάγο μέχρι την ύστατη στιγμή.

“Έχουν παγώσει (οι υπογραφές), για την περίπτωση κακοτοπιάς. Πρόκειται για έναν άνδρα που δεν κλείνει ποτέ κανένα ‘παράθυρο’. Από τότε που ανακοίνωσε πως αποσύρεται έχουν αλλάξει πολλά” σημειώνει άτομο από το στενό περιβάλλον του Ολάντ. Σύμφωνα με τους προεδρικούς, ο Ολάντ μοιάζει πλέον ως ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Μαρίν Λεπέν, ενώ ταυτόχρονα συσπειρώνει την αριστερά.

Για την ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει σιωπηλός και παρακολουθεί προσεκτικά τα βήματα των Μπενουά Αμόν, ο οποίος και διαθέτει επίσημα το χρίσμα των σοσιαλιστών και Εμανουέλ Μακρόν, που δείχνει να παρουσιάζει έντονη δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, πως ο Φρανσουά Ολάντ έχει δώσει ρητή εντολή στον περίγυρό του, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε τοποθέτηση υπέρ ή εναντίον κάποιου από τους παραπάνω υποψηφίους, τουλάχιστον ως την εβδομάδα της 20ης Μαρτίου. Λίγες δηλαδή μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων, που έχουν διορία ως το απόγευμα της 17 Μαρτίου να καταθέσουν τις απαραίτητες υπογραφές.

AP Photo/Thibault Camus, Pool

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα