Ολάντ ο επαναστάτης: ‘Οι Κουβανοί δεν θέλουν να ξαναγίνουν το πριγκιπάτο της διασκέδασης των ΗΠΑ’

default image

Ο πρώτος "δυτικός" αρχηγός κράτους που πατά επίσημα το πόδι του στην Αβάνα, ο Γάλλος πολιτικός παίρνει θέση για τις τυχόν επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στο νησί με την άρση του εμπάργκο

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κούβα για να προωθήσει τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εξέφρασε σήμερα την ευχή να αρθεί το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο που, σύμφωνα με τον ίδιο, “έβλαψε τόσο” την ανάπτυξη του νησιού.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που μεταβαίνει στην Κούβα μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, πως η επίσκεψή του εντάσσεται “σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη αβέβαιο πλαίσιο”. Όπως διαβάζουμε και στην εφημερίδα Λιμπερασιόν με το εμπνευσμένο εξώφυλλο που παρουσιάζει τον Ολάντ ως Τσε Γκεβάρα, ο Ολάντ δήλωσε “Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, οι Κουβανοί δεν θέλουν να γίνουν και πάλι το πριγκιπάτο διασκέδασης των ΗΠΑ. Θέλουν να τους σέβονται, θέλουν μια ισορροπημένη ανάπτυξη, να κάνουν ένα βήμα μπροστά” σημείωσε με εμφανείς τους υπαινιγμούς προς την πολιτική των Αμερικανών πριν την επανάσταση και την ανατροπή του καθεστώτος Μπατίστα.

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε “το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που πλήττει από το 1962 την οικονομία του νησιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης πως κάθε χρόνο από το 1991, το Παρίσι ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της απόφασης που ζητεί την άρση αυτού του εμπάργκο. “Η Γαλλία πρέπει να συνοδεύσει την ανάπτυξη της Κούβας. Πρώτη από τις χώρες της Ευρώπης και της Δύσης, πρώτη που μπορεί να πει στους Κουβανούς πως είμαστε με το μέρος τους” σημείωσε.

Ο Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Καραϊβική, πρόκειται να συναντηθεί απόψε (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος το 2006 διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ. Από τη γαλλική προεδρία έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος είναι “διαθέσιμος” για μια συνομιλία με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, όμως αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την Αβάνα.

Η γαλλική αντιπροσωπεία στην Κούβα είναι πεπεισμένη πως οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν πολύ γρήγορα στο νησί και κατ’ αυτόν τον τρόπο η Γαλλία και οι επιχειρήσεις της θα έχει το προβάδισμα απέναντι σε άλλες οικονομίες από την Ευρώπη. Το γαλλικό δημοσίευμα τονίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος πάντα θαύμαζε το παράδειγμα του μικρού νησιού που αντιστεκόταν στην πίεση της Αμερικής, αλλά θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως ο Ολάντ δεν θα… “πάρει τη ρετσινιά” πως στηρίζει τέτοιες ενέργειες. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν για το καθεστώς Κάστρο πως “γνωρίζουμε καλά τις σκιές, αλλά και το φως του καθεστώτος”.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα