Ολλανδία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό

Διαβάζεται σε 2'
Ο Βίλντερς
Βίλντερς Associated Press

Δύο και πλέον μήνες μετά τη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς στην Ολλανδία, οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να οδηγούνται σε τέλμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης ολλανδικής κυβέρνησης κατέρρευσαν, το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Pieter Omtzigt, επικεφαλής του κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), έφυγε από τις συνομιλίες.

Ο Omtzigt δήλωσε ότι αποχωρεί από τις συζητήσεις λόγω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων οικονομίας, ωστόσο το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας παραμένοντας εκτός κυβέρνησης, μετέδωσε ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

«Πόσο απογοητευτικό» δήλωσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Βίλντερς. «Ο Pieter Omtzigt πετάει λευκή πετσέτα, ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν σε συζητήσεις. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου».

Η υποστήριξη του Omtzigt θεωρούνταν το κλειδί προκειμένου να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας με τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς.

Ο Βίλντερς διαπραγματεύεται από τα τέλη Νοεμβρίου με το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντρώο νεοϊδρυθέν κόμμα κατά της διαφθοράς «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» (NSC) και το κόμμα Κίνημα Αγροτών

– Πολιτών BBB.

 

Αυτά τα κόμματα τον Δεκέμβριο δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν πρώτα να αναζητήσουν κοινό έδαφος για ζητήματα κράτους δικαίου μετά τις σοβαρές αμφιβολίες που εξέφρασαν το VVD και το NSC για συνεργασία με τον Βίλντερς, το πρόγραμμα του οποίου ζητά το κλείσιμο των τζαμιών και την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία.

Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, ο μεσολαβητής που ηγείται των συνομιλιών, σε σχόλιά του στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών του Omtzigt ότι απέκρυψε πληροφορίες «για την κατάσταση των οικονομικών της κυβέρνησης».

Ο Πλάστερκ χαρακτήρισε την ιστορία του Omtzigt «μπερδεμένη» και απηύθυνε πρόσκληση στους τέσσερις να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αλλά ο Omtzigt αρνήθηκε την πρόσκληση, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα