Ολλανδία: Ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας μέλλουσας κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 1'
Ο Βίλντερς
Βίλντερς Associated Press

Όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Χερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές, δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας μέλλουσας κυβέρνησης.

Ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Χερτ Βίλντερς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας μέλλουσας κυβέρνησης λόγω της μη υποστήριξης από τα πολιτικά κόμματα με τα οποία επιχειρούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

“Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο αν με υποστηρίξουν ΟΛΑ τα κόμματα του συνασπισμού. Αυτό δεν συνέβη”, δήλωσε ο Βίλντερς στο X, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το εθνικιστικό κόμμα PVV του Βίλντερς κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του 2023. Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να μην διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού καθώς επιδιώκει να σχηματίσει μια βιώσιμη νέα κυβέρνηση, μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το NOS επικαλέστηκε πολιτικές πηγές στη Χάγη ότι το PVV του Βίλντερς και τρία άλλα συντηρητικά κόμματα που προσπαθούσαν να σχηματίσουν μια νέα δεξιά κυβέρνηση σταθμίζουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες των κομμάτων θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα