Ολλανδία: Σκάνδαλο με επιδόματα οδηγεί την κυβέρνηση σε παραίτηση

Ολλανδία: Σκάνδαλο με επιδόματα οδηγεί την κυβέρνηση σε παραίτηση
Ο Μαρκ Ρούτε 2021 Tobias Hase / ASSOCIATED PRESS

Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση Ρούτε, αφού ζήτησαν εσφαλμένα από χιλιάδες οικογένειες να επιστρέψουν επιδόματα

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε την Παρασκευή στην Ολλανδία, αφού χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτες στα επιδόματα παιδιών, από το 2013 έως το 2019.

Για μικρά λάθη σε αιτήσεις, όπως απουσία υπογραφής, χιλιάδες οικογένειες κλήθηκαν από την κυβέρνηση να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος των επιδομάτων παιδιών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, οικογένειες καταστράφηκαν από το κράτος, το οποίο έγινε “εχθρός του λαού”. Συγκεκριμένα, χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν από τη φορολογική υπηρεσία της χώρας ότι, στο διάστημα αυτής της εξαετίας, πήραν επιδόματα που δεν δικαιούνταν, ζητώντας εν συνεχεία την αποπληρωμή τους, έστω και με έμμεσο τρόπο. Αυτό προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά σε πολλές οικογένειες, οι οποίες εκτός από τις άδικες κατηγορίες ήρθαν αντιμέτωπες και με την οικονομική καταστροφή.

Στην ανακάλυψη του σκανδάλου έφτασε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διαπίστωσε το περασμένο Δεκέμβριο πως “παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου” λόγω της επιστροφής των επιδομάτων από 26.000 γονείς.

Να σημειωθεί πως τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένονται γενικές εκλογές στην Ολλανδία, με τους νυν υπουργούς να μένουν στη θέση τους μέχρι τις εκλογές. Τέλος, υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά όπου μία ολλανδική κυβέρνηση παραιτείται μαζικά, πράγμα που είχε συμβεί και το 2002 για την αποτυχία της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα