Ορδή από κότες, οι στρατοί της ΕΕ, για τον Γιούνκερ

Ορδή από κότες, οι στρατοί της ΕΕ, για τον Γιούνκερ

Ειρωνεία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους ευρωπαϊκούς στρατούς. Ζήτησε τον σχηματισμό κοινής δύναμης και εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εμπιστεύονται κυρίως το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε και πάλι σήμερα υπέρ ενός κοινού στρατού των 28 κρατών μελών, λέγοντας πως μια "ορδή από κότες" είναι σήμερα πιο μαχητική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Το λέω απλά: οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων", δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε από τον γερμανικό ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες.

"Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ", είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Άλλωστε ο Γιούνκερ δεν απέφυγε να μιλήσει και για τη χώρα του, η οποία "διαθέτει έναν στρατό 771 προσώπων, του υπουργού Αμύνης περιλαμβανομένου".

"Ένας κοινός στρατός όλων των Ευρωπαίων θα έκανε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί όταν πρόκειται να υπερασπίσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είχε εξηγήσει τον Μάρτιο ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Η κατάσταση της προετοιμασίας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα", δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό. "Αρκεί να δει κανείς πώς είναι οργανωμένη η αγορά στρατιωτικού υλικού", ένας τομέας στον οποίο οι Ευρωπαίοι δρουν μεμονωμένα, παρά την υπόσχεσή τους να βελτιώσουν τις από κοινού αγορές που πρέπει να ευνοούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που αποτελεί "μακροπρόθεσμο σχέδιο", "δεν είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αύριο το πρωί στις 11 ξεκινώντας από το τίποτε", παραδέχθηκε ο Γιούνκερ. "Δεν αισθάνεται κανείς προθυμία" εκ μέρους των Ευρωπαίων, πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό, αν και εντόπισε "ορισμένες μικρές αλλαγές" στάσης.

Καθώς δεν υπάρχει μια Ευρώπη ισχυρή σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, "είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν εμπιστοσύνη κυρίως στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Γιούνκερ, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

SHARE:

24Media Network