Οργή Γαλλίας για AUKUS: “Πισώπλατο μαχαίρωμα” η συμφωνία

Οργή Γαλλίας για AUKUS: “Πισώπλατο μαχαίρωμα” η συμφωνία
Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν AP

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, η οποία είχε από το 2016 συμφωνία για την παράδοση υποβρυχίων στην Αυστραλία, προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS. "Ενδεικτική του τρόπου που οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στους συμμάχους τους", χαρακτήρισε την συμφωνία η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

“Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία“, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.

Η δήλωση αυτή του Μόρισον, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας. Ο λόγος;  Η Αυστραλία είχε από το 2016 συνάψει συμφωνία ύψους 34,5 δισ. ευρώ με την Γαλλία, για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων. Η συμφωνία αυτή μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως η “συμφωνία του αιώνα”, καθώς το τελικό της ύψος αναμενόταν να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό.  Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας κάνουν λόγο για “λυπηρή απόφαση”, η οποία είναι “αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο δίκτυο franceinfo, χαρακτήρισε την συμφωνία “πισώπλατο χτύπημα”. “Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη”, πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διπλωμάτης και επί χρόνια πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Gerard Araud,  έκανε λόγο για “πισώπλατο μαχαίρωμα”.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί ανέφερε ότι η παραβίαση της συμφωνίας είναι σοβαρή “με γεωπολιτικούς και διεθνείς όρους” προσθέτοντας ότι καθιστά “σαφή τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στους συμμάχους τους”.

AUKUS: Μέτωπο κατά της Κίνας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, που επιτεύχθηκε υπό άκρα μυστικότητα πριν ανακοινωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης(ώρα Ελλάδος), αποσκοπεί να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».

Αν και δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στην Κίνα χθες ούτε στις προφορικές δηλώσεις, ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια τις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Χθες, ο ίδιος είπε ότι θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης μας, τις συμμαχίες μας» και ότι επιθυμεί «αυτές να τις αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές του σήμερα και του αύριο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα