Βόμβα ΝΑΤΟ κατά Τουρκίας: "Ή δεν αγοράζετε τους S-400 ή φεύγετε από τη Συμμαχία"

Συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ
Συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ AP

Η Ουάσιγκτον καλεί το Βερολίνο να "κάνει περισσότερα" για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες του την ώρα που κατακρίνει τη Μέρκελ γιατί δεν παύει τη συνεργασία με τη Ρωσία για τη δημιουργία του Nord Stream 2. Παράλληλα, "τραβάει το αυτί" του Τσαβούσογλου και του Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να "κάνει περισσότερα" για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, σε ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Από την Ουάσιγκτον, ο Πενς είπε πως είναι "απαράδεκτο" που το Βερολίνο δεν γυρίζει την πλάτη στον Nord Stream 2, το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Παράλληλα ο Μάικλ Πενς έριξε τα βέλη του προς την Τουρκία καλώντας τον Τσαβούσογλου "να διαλέξει αν η χώρα θα μείνει στη συμμαχία ή αν θα προχωρήσει στην αγορά των S-400".

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά το "πάγωμα" των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία.

"Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θα μείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να ρισκάρει την ασφάλεια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προχωρώντας σε τόσο απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;", δήλωσε ο Πενς.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία AP

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ "αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας".

Η dailysabah γράφει την ίδια ώρα πως ο Ερντογάν αρνείται να κάνει πίσω στη συμφωνία του με τη Ρωσία. Η απάντηση των Ρώσων ήρθε με πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Νιώθω απίθανα συναισθήματα για τη Γερμανία, όμως δεν πληρώνουν όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώνουν

Τη «θεαματική άνοδο» των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ χαιρέτισε άλλωστε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαιρώντας ωστόσο τη Γερμανία.

«Από την άφιξή μου στον Λευκό Οίκο, πρόκειται για μια θεαματική άνοδο, οι άνθρωποι πληρώνουν και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος» είπε, ενώ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, αν κι αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν στην ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου δαπανών, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα τα δει να δαπανούν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο AP

«Εργαστήκαμε μαζί προκειμένου να καταφέρουμε ορισμένοι από τους συμμάχους μας να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ονομάζεται καταμερισμός βάρους» σημείωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε, βέβαια, το παράπονό του ότι η χώρα του καταβάλλει δυσανάλογο μερίδιο των αμυντικών δαπανών, ενώ επεσήμανε ότι θα ήθελε να δει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ απέκλεισε τη Γερμανία:

«Ειλικρινά, η Γερμανία δεν πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί. Δεν πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν. Πληρώνουν κοντά στο 1%. Νιώθω μεγάλο σεβασμό για την Άγγελα (Μέρκελ) και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα» εξήγησε ο Τραμπ, αναφέροντας ότι ο πατέρας του ήλθε από τη Γερμανία. Νιώθω απίθανα συναισθήματα για τη Γερμανία, όμως δεν πληρώνουν όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώνουν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: NATO, Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ, ΗΠΑ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσική απάντηση στο ΝΑΤΟ: Πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από τη Βόρεια θάλασσα

H Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ: "Θα μείνετε μαζί μας ή θα πάτε με τους τρομοκράτες;"

SHARE:

24Media Network