Οριακή αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Οριακή αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Η πλήρης αντίθεση στις ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά αυξήθηκε η ανεργία από την άλλη και οι θέσεις εργασίας. Αναλυτικά τα στοιχεία

Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυξήθηκε οριακά στο 6,7% τον Φεβρουάριο από 6,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση στατιστικών στοιχείων όσον αφορά την απασχόληση στη χώρα αυτή.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 175.000 τον Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση ανερχόταν κατά μέσον όρο σε 189.000 θέσεις εργασίας τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας αυτής που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν πολλοί παρατηρητές, κάτι το οποίο ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι συνεχίζεται η βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας αντανακλά, σύμφωνα με παρατηρητές, το γεγονός ότι μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού αναζητεί εργασία.

Το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλότερο από το όριο του 6,5% που έχει θέσει η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα για να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, που παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η Fed είχε θέσει αυτό το στόχο πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στους κλάδους των υπηρεσιών για επιχειρήσεις (+79.000) και της εστίασης (+21.000).

Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων για μεγάλο διάστημα (πρόσωπα χωρίς απασχόληση για 27 εβδομάδες ή περισσότερο) αυξήθηκε κατά 203.000 τον Φεβρουάριο και έφθασε συνολικά τα 3,8 εκατ. πρόσωπα, ήταν δηλαδή μειωμένος κατά 901.000 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση.

Εξάλλου η υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τις θέσεις απασχόλησης οι οποίες δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο στις 129.000 από 113.000 αρχικά.

Κατά μέσο όρο οι αναλυτές ανέμεναν ότι τον περασμένο μήνα θα δημιουργούνταν 163.000 θέσεις εργασίας και ότι το ποσοστό ανεργίας θα παρέμενε αμετάβλητο στο 6,6%.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε με συγκρατημένη ικανοποίηση μετά την ανακοίνωση αυτή, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει οριακή άνοδο 0,20% και τον Nasdaq 0,43%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network