Οριστικό: Κατεβάζει στρατό η Αυστρία στα σύνορα με την Ιταλία

Οριστικό: Κατεβάζει στρατό η Αυστρία στα σύνορα με την Ιταλία

Ραγδαία αύξηση της ροής των προσφύγων αναμένει η Αυστρία και παίρνει τα μέτρα της. Με "σκεπτικισμό" αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της χώρας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Η Αυστρία θα αναπτύξει στρατιώτες στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστών που θα προσπαθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, δήλωσε το Σάββατο ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Η Βιέννη —η απόφαση της οποίας να επιβάλει περιορισμούς στα σύνορά της τον Φεβρουάριο προκάλεσε τεράστια μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία— είχε γνωστοποιήσει ήδη πως ετοιμαζόταν να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους, εάν χρειάζεται. Όμως η επιλογή των λέξεων που έκανε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας καταδεικνύει την περαιτέρω σκλήρυνση της ρητορικής της.

«Καθώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται ακόμη αποτελεσματικά, η Αυστρία σύντομα θα κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα. Αυτό σημαίνει μαζικούς συνοριακούς ελέγχους στο (πέρασμα) Μπρένερ, και με στρατιώτες», είπε ο Ντόσκοτσιλ στην εφημερίδα Die Welt.

Σε άλλες δηλώσεις του, στην εφημερίδα Österreich, ο Ντόσκοτσιλ είπε πως αφήνει ανοικτό το θέμα του αριθμού των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν για να φυλάσσουν τα σύνορα στο πέρασμα αυτό στις Άλπεις, εξηγώντας πως θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες.

«Στο κρατίδιο του Τιρόλου μόνο υπάρχουν τρεις λόχοι με 100 άνδρες ο καθένας που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν», είπε ο Ντόσκοτσιλ στην Έστεραϊχ. «Εάν χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, θα τις αναπτύξουμε», πρόσθεσε.

Στους στρατιώτες, που ήδη βοηθούν την αστυνομία να χειρίζεται τους μετανάστες στα σύνορα, θα ανατεθούν καθήκοντα φρούρησης των συνόρων, καταγραφής των στοιχείων των μεταναστών, χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και εκτέλεσης απελάσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη ο Ντόσκοτσιλ επανέλαβε την έκκλησή του για μια πολιτική και στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του FRONTEX όπου χρειάζεται στα εξωτερικά σύνορα, πιθανόν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στη Βουλγαρία.

Καθώς η λεγόμενη βαλκανική οδός έκλεισε, ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται από την Αυστρία στη Γερμανία μειώθηκε πάνω από επτά φορές, σε κάτω από 5.000 τον Μάρτιο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών τον Φεβρουάριο είχε ήδη μειωθεί σε 38.570 από 64.700 τον Ιανουάριο, κατά την ίδια πηγή. Η Αυστρία είναι η βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία.

Η Βιέννη πιστεύει ότι θα υπάρξουν νέες οδοί, μέσω Βουλγαρίας ή Αλβανίας, καθώς προεξοφλεί την επανέναρξη της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, με στόχο να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα για την Άγκυρα. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα πέρυσι.

«Περιμένουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο η οδός της κεντρικής Μεσογείου τις επόμενες εβδομάδες», προεξόφλησε ο Ντόσκοτσιλ, επισημαίνοντας ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν μέσω αυτής της οδού στην Ιταλία. «Μόλις ο καιρός καλυτερέψει, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν πολύ», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία, μετά το 1,1 εκατομμύριο αφίξεις πέρυσι, επικρίνει την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα και βασίζεται στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Γερμανία αναμένεται αρχικά να υποδεχθεί 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 40 άνθρωποι αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Επικριτές της συμφωνίας αυτής επισημαίνουν ότι η Ευρώπη παρέβλεψε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα. Οργανώσεις αρωγής τονίζουν πως δεν υφίστανται ακόμη οι απαιτούμενες εγγυήσεις όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία που θα αρχίσουν τη Δευτέρα, όπως προβλέπει επίσης η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας.

Με "σκεπτικισμό" αντιμετωπίζει ο Φίσερ τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε το Σάββατο «σκεπτικιστής» όσον αφορά τις πιθανότητες ευόδωσης της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας, η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, μια χώρα όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υπογράμμισε.

«Στην Τουρκία συμβαίνουν σήμερα πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν», σημείωσε ο Φίσερ μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Ö1, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι «πολύ δύσκολη» γενικά, αλλά και ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή «μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως αυτή με στόχο την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής, κατά τον Φίσερ. Η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας εισέρχεται τη Δευτέρα στη φάση της εφαρμογής της.

Για το εάν η συμφωνία θα συμβάλει να σταματήσει η ροή μεταναστών «είμαι σκεπτικιστής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.

Βάσει της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας, πολλές διαστάσεις της οποίας επέκριναν ανθρωπιστικές οργανώσεις, μια πρώτη ομάδα εκατοντάδων μεταναστών θα επαναπροωθηθεί τη Δευτέρα από την Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αρκετές εκατοντάδες Σύροι οι οποίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία θα αρχίσουν να μεταφέρονται παράλληλα στη Γερμανία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Παρασκευή την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα δεκάδες Σύρους καθημερινά να επιστρέφουν στην εμπόλεμη πατρίδα τους, υπογραμμίζοντας τους φόβους για τους κινδύνους παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις τουρκικές αρχές. Η Άγκυρα διέψευσε την καταγγελία.

Μολαταύτα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κάλεσε προ ημερών την ΕΕ να πάρει θέση για τους εξαναγκαστικούς επαναπατρισμούς. «Έλεγα πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας αμφισβητήσιμος εταίρος», πρόσθεσε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία ανήκει στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μιλώντας επίσης στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network