Όταν ο Ιγνατίου εξόργισε τις ΗΠΑ

Όταν ο Ιγνατίου εξόργισε τις ΗΠΑ

Σχέδιο φίμωσης του Έλληνα δημοσιογράφου Μ. Ιγνατίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτεται από το WikiLeaks. Το ρεπορτάζ για την Κύπρο που ενόχλησε τις ΗΠΑ

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη για σχέδιο φίμωσης του Έλληνα δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρώτη αναφορά στο σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2006, το οποίο υπογράφει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ.

Το τηλεγράφημα έφερε στο φως η ιστοσελίδα WikiLeaks και είναι ξεκάθαρο πως η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε εισηγηθεί στους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Κ. Ράις και Ντ. Ράμσφελντ καθώς και στη μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου DIA, να ληφθούν μέτρα για τον Ιγνατίου.

Την οργή των αξιωματούχων των ΗΠΑ, είχε προκαλέσει ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν άγνωστο αριθμό Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων κρατούμενων ως πειραματόζωα σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων στην Άγκυρα.

Η αποκάλυψη είχε συγκλονίσει την Κύπρο και είχε προβληματίσει τις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε ως σοβαρό πλήγμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 1η Αυγούστου 2008, ο Ρόναλντ Σλίκερ ενημερώνει για συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια σχετικά με άλλο δημοσίευμα του δημοσιογράφου για τον διορισμό ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

Μάλιστα, μετά από τη δημοσίευση στο "Έθνος της Κυριακής", στην εφημερίδα που είναι ανταποκριτής ο Μιχάλης Ιγνατίου, απόρρητου έγγραφου της πρέσβεως των ΗΠΑ στα Σκόπια έγινε και σύσκεψη με θέμα την πιθανότητα άσκησης δίωξης κατά του Ιγνατίου με την κατηγορία της "παραβίασης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ".

Τελικά ο Ιγνατίου κρίθηκε αθώος και οι έρευνες δεν προχώρησαν.

SHARE:

24Media Network