Ουκρανία: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε μικρό παιδί

Ουκρανία: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε μικρό παιδί
Παιδί στο νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Ένας 4χρονος αποτέλεσε την σωτηρία μιας 6χρονης, με την μεταμόσχευση της καρδιάς του. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε τέτοια εγχείρηση σε τόσο μικρά παιδιά στην Ουκρανία.

Παρά τον μαινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχόμενες απειλές των ρωσικών πυραύλων, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεταμόσχευσή καρδιάς μιας 6χρονης στο Κίεβο, που της δόθηκε η καρδιά ενός 4χρονου. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την πρώτη περίπτωση τέτοιας εγχείρησης σε τόσο μικρά παιδιά στην ιστορία της ιατρικής της χώρας, σύμφωνα με το CNN.

“Η επέμβαση ήταν επίσης μοναδική στο ότι τόσο ο δότης όσο και η λήπτρια ήταν πολύ μικρά παιδιά και η μεταμόσχευση απαιτούσε περισσότερη προσπάθεια από τους γιατρούς”, ανέφερε το Καρδιολογικό Ινστιτούτου του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας.

“Η επέμβαση πήγε ομαλά, το κορίτσι αποσωληνώθηκε δύο ώρες μετά την επέμβαση”, είπε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, υπεύθυνης για τη μεταμόσχευση, Boris Todurov, σε ανάρτησή του στο Facebook.

“Η εγχείρηση πήγε καλά και η νέα καρδιά χτυπά στο στήθος του κοριτσιού”, δήλωσε η Oksana Dmytrieva, πρόεδρος της υποεπιτροπής του Ουκρανικού Κοινοβουλίου για τις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες και την ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων.

“Είναι εξαιρετικά συγκινητικό που η μητέρα του νεκρού αγοριού ήρθε να ακούσει την καρδιά του παιδιού της να χτυπά σε άλλο στήθος”, πρόσθεσε.

Ο 4χρονος έπαθε ανεύρισμα και οι γιατροί δήλωσαν πως το αγόρι ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Τρία ακόμα όργανά του -δύο νεφρά και ένα ήπαρ- μεταμοσχεύθηκαν σε δύο ακόμα παιδιά.

Οι δύο νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα 12χρονο αγόρι από το κατεχόμενο τμήμα της περιοχής της Χερσώνας. “Περίμενε για μεταμόσχευση για περισσότερα από 3 χρόνια και ζούσε στο Ohmatdyt”, ανέφερε το νοσοκομείο σε ανάρτηση στο Facebook.

Τέλος, ένα ήπαρ μεταμοσχεύτηκε επίσης σε ένα 15χρονο αγόρι από την περιοχή Kirovohrad.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα