Ουκρανία: Οι νάρκες θα μαστίζουν την χώρα για χρόνια

Ουκρανία: Οι νάρκες θα μαστίζουν την χώρα για χρόνια
Πινακίδα επισήμανσης κινδύνου λόγω ναρκών, Κίεβο, Ουκρανία (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ο αριθμός των ναρκών που βρίσκεται στην ουκρανική επικράτεια είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Πιστεύεται ότι απαιτούνται γύρω στα 275 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον 5 χρόνια για να καθαριστούν.

Οι τεράστιες ποσότητες ναρκών που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία θα πλήξουν σκληρά τη βιομηχανία και τη γεωργία στη χώρα για πολλά χρόνια, προειδοποίησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ο επικεφαλής του προγράμματος άρσης ναρκοπεδίων του UNDP, ο Πολ Χέσλοπ, συνέκρινε την κατάσταση που δημιουργείται στην Ουκρανία με αυτή στην Ευρώπη έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτίμησε πως θα απαιτούνται κάπου 275 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον μια πενταετία για να καθαριστούν οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από την τεράστια χώρα. Το UNDP κάλεσε να καταρτιστεί μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, ανάλογο του σχεδίου Μάρσαλ.

Ο αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ρωσικός στρατός κάνουν εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών ναρκών και ναρκών κατά προσωπικού.

Οι νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται με την αφή και μπορεί να σκοτώσουν ή να αφήσουν ανάπηρους για μια ζωή τους άμαχους, ειδικά παιδιά που τις περιεργάζονται λόγω περιέργειας και αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους.

Η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.

Ο κ. Χέσλοπ επισήμανε εξάλλου ότι πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με 150.000 αγρότες στη χώρα. Πρόσθεσε πως η παραγωγή πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό, όμως θα χρειαστούν χιλιάδες πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν τα χωράφια για νάρκες και άλλα εκρηκτικά.

Προς το παρόν, αρκετοί γεωργοί επιθεωρούν μόνοι τους τις εκτάσεις τους, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Ορισμένοι έχουν μάλιστα εγκαταστήσει ανιχνευτές ναρκών σε αγροτικά μηχανήματα, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να καθαρίσουν μόνοι τα χωράφια τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα