Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Κίριλο Τιμοσένκο παραιτήθηκε χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της απόφασής του. Την ίδια στιγμή, το όνομα του προσωπάρχη καθώς και άλλων υπουργών της κυβέρνησης Ζελένσκι φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Κίριλο Τιμοσένκο, ζήτησε σήμερα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

“Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό”, επεσήμανε ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram. Ο Τιμοσένκο δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του.

Ωστόσο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού, τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Καταγγελίες για διαφθορά

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Στο μεταξύ στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι προχωρά σε αλλαγές υψηλόβαθμων και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, έπειτα από τις καταγγελίες για διαφθορά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

“Υπάρχουν ήδη αποφάσεις για την αλλαγή προσωπικού (…) οι οποίες αφορούν αξιωματούχους διάφορων βαθμίδων στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και των επαρχιών αλλά και των δυνάμεων επιβολής της τάξης”, επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την Κυριακή η αστυνομία καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών στη χώρα τον Σεπτέμβριο, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Παράλληλα, ουκρανική εφημερίδα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

“Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα”, υπογράμμισε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα “πλήρη διαφάνεια” στην έρευνα, που ανέφερε ότι διενεργείται. “Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών“, συνέχισε ο Ρέζνικοφ, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα