Ουγγαρία: Στους δρόμους οι φοιτητές κατά του ακροδεξιού Όρμπαν

Ουγγαρία: Στους δρόμους οι φοιτητές κατά του ακροδεξιού Όρμπαν
Χιλιάδες φοιτητές στην Ουγγαρία υπερασπίζονται την "πανεπιστημιακή αυτονομία" τους glomex

Χιλιάδες φοιτητές υπερασπίζονται την "πανεπιστημιακή αυτονομία" τους. Διαμαρτύρονται για την ανάληψη του ελέγχου από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Στους δρόμους κατέβηκαν για ακόμα μια φορά χιλιάδες νέες και νέοι στην Ουγγαρία. Διαμαρτύρονται για την απώλεια της αυτονομίας του πανεπιστημίου τους και την ανάληψη του ελέγχου από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Κρατώντας στα χέρια τους πυρσούς, οι φοιτητές διαδήλωσαν ανήμερα της επετείου της φοιτητικής εξέγερσης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1956.

«Ελεύθερη Χώρα! Eλεύθερο Πανεπιστήμιο!» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Βουδαπέστης.

Η σχολή Δραματικής και Κινηματογραφικής Τέχνης τελεί υπό κατάληψη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η ρητορική των νέων ηγετών είναι επικίνδυνη. Δεν μπορούν να αποκαλούν τους προοδευτικούς νέους τρομοκράτες. Δεν μπορούν να τους αγνοούν. Και δεν μπορούν να στέλνουν ένα στρατιώτη να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το euronews, οι φοιτητές δηλώνουν ότι υπερασπίζονται την “πανεπιστημιακή αυτονομία” τους, την οποία εγγυάται νομικά η ευρωπαϊκή χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από το 2018 οι Βρυξέλλες έχουν εκκινήσει μια κατ΄εξαίρεση διαδικασία, η οποία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, για τον κίνδυνο “σοβαρής παραβίασης” των αξιών της ΕΕ από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα