Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε “απομόνωση” για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 2'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo Jana Rodenbusch

Την πρόθεσή τους να μην στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, αν επιχειρήσει να συνεργαστεί με κόμματα της Ακροδεξιάς, εξέφρασαν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα μέλη των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκαθαρίζουν τη θέση τους και τονίζουν ότι δεν θα υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν, εάν συνάψει συμφωνία με ακροδεξιά κόμματα.

Η Τέρι Ρέιντκε, η Γερμανίδα πρόεδρος των Πράσινων ευρωβουλευτών, δήλωσε ότι η ομάδα της δεν θα υποστηρίξει «απολύτως» τη Φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει συμφωνία με την ομάδα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

“Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στον συνασπισμό ή στην πλειοψηφία, για παράδειγμα, με το ECR. Έτσι, εκεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή όποιος θέλει να οικοδομήσει μια πλειοψηφία, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή”, δήλωσε ο Ρέιντκε.

Ο κ. Ρέιντκε προειδοποίησε ότι αν η Φον ντερ Λάιεν ενώσει τις δυνάμεις της με το ECR, το οποίο έχει επανειλημμένα καταψηφίσει τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ, το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα τεθεί σε κίνδυνο. «Είναι πολύ πιο πιθανό η πράσινη συμφωνία να σκοτωθεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί».

Είπε ότι αυτό θα ήταν «καταστροφή όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για την οικονομική θέση της Ευρώπης», ενόψει του έντονου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η παρέμβαση βαθαίνει το δίλημμα για τη φον ντερ Λάιεν, το σαφές φαβορί για την κορυφαία θέση της Επιτροπής, μετά από μια παρόμοια υπόσχεση από την κεντροαριστερά, η οποία δήλωσε ότι δεν θα την υποστηρίξει εάν συνεργαστεί με σκληρά δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα