Ουκρανία: Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ – Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ – Διαψεύδουν οι Ρώσοι
Τσερνόμπιλ AP Photo/Efrem Lukatsky

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (25/02) ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα και τον έλεγχο της απαγορευμένης περιοχής από τα ρωσικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κοινοβούλιο, αναφέρεται πως τα δεδομένα από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης ακτινοβολίας της ζώνης αποκλεισμού, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι τα επίπεδα ελέγχου του ρυθμού δόσης ακτινοβολίας γάμμα (κόκκινες κουκκίδες) έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό αριθμό σημείων παρατήρησης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι, επί του παρόντος, είναι αδύνατο να διαπιστωθούν οι λόγοι για την αλλαγή του υποβάθρου ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού, λόγω της κατοχής και της στρατιωτικής μάχης σε αυτό το έδαφος.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία.

Διάψευση από Ρωσία

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο, ενώ διέψευσε την ουκρανική υπηρεσία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Οι Ρώσοι πήραν το Τσερνόμπιλ

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Πέμπτης (24/02), λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως οι Ρώσοι μπήκαν στην απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ.

Είχε προηγηθεί και ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, “οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. Αυτή είναι μια κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης”.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Το απόγευμα της Πέμπτης (24/02), Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή και πως “είναι άγνωστη η τύχη της αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων”. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα