Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πήραν το Τσερνόμπιλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πήραν το Τσερνόμπιλ
Ρωσικός στρατός στο Chernobyl AP

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ. Εισβολή των Ρώσων και από τη Λευκορωσία.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός των εδαφών της Ουκρανίας. Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως οι Ρώσοι μπήκαν στην απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ.

Είχε προηγηθεί και ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, “οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. Αυτή είναι μια κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης”.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή και πως “είναι άγνωστη η τύχη της αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων”. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν από τη Λευκορωσία στην περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ, κυκλώνοντας τις ουκρανικές θέσεις. Η κατάσταση ραδιενέργειας στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας και στις παρακείμενες περιοχές είναι φυσιολογική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Παρακολούθησης της Κατάστασης Ακτινοβολίας (ASKRO). “Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας θα αποτελούσαν κίνδυνο ραδιενεργής ρύπανσης στην Ευρώπη, εάν εμπλακούν στα πυρά μιας ρωσικής εισβολής” προειδοποιούσε πρόσφατα Ουκρανός αναλυτής στο inews. “Οι τρεις αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νότιας Ουκρανίας και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia είναι οι δύο τοποθεσίες που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από μια ρωσική εισβολή” ανέφερε ο Dmytro Gumenyuk.

 

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι παρέχουν το 52 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Από την άλλη, η Ρωσία έχει ανακοινώσει επισήμως πως ένας εκ των στόχων της είναι να “εξουδετερώσει” τα πυρηνικά της Ουκρανίας. Ιδιαίτερα επικίνδυνο θεωρείται κάποιο “ατύχημα” από όπλα που δεν θεωρούνται “έξυπνα” και πλήγματα που θα μπορούσαν να προέλθουν από φιλορώσους αντάρτες.

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις αυτές είναι ο χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ, στο “δρόμο” για το Κίεβο.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κιέβου είπε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, ενώ οι τοπικές ουκρανικές αρχές στο Ντόνετσκ ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νοσοκομείο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα έχουν “εξουδετερώσει” 74 στρατηγικούς στόχους των Ουκρανών από την έναρξη της γενικευμένης επίθεσης. Οι Ρώσοι διατείνονται πως χτυπούν μόνο στρατηγικούς στόχους και όχι αμάχους.

Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα