Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2022 Virginia Mayo/AP Photo

Σε πρώτο πλάνο το ουκρανικό ζήτημα, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις. Νέες συνομιλίες των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας με Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυξημένη παραμένει η κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο με την ρωσοουκρανική κρίση και την επίλυσή της να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Άλλωστε η Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30-31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πρόκειται να απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (27/05) ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και όπως έγινε γνωστό από την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, η συνομιλία επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη αναφορά στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές απεμπλοκής των ουκρανικών εξαγωγών σε σιτηρά, ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση η οποία απειλεί τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Ο Ουκρανός πρόεδρος, τέλος, ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχεται από την ιταλική κυβέρνηση και συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό να συνεχίσουν να συνομιλούν, εξετάζοντας τυχόν δυνατές λύσεις.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ υποστήριξε πως οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι “αβάσιμες“.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν “υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες”. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι “οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης“.

Την Τρίτη, ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι “πολιτικά υποκινούμενες”.

Μιλώντας στον Νεχάμερ ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς “να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία”, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, τον Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

“Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ώστε να επιτευχθεί πρόοδος” και διαπίστωσε ότι “είναι αναγκαίο ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου”.

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα “πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα”

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας τα “πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα” και καλεί τις χώρες εταίρους να δώσουν στο Κίεβο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Ο Ποντολιάκ ανάρτησε στο Twitter βίντεο, στο οποίο φαίνονται ισχυρές εκρήξεις, με την επισήμανση ότι σ’ αυτά τα πλάνα έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα του συστήματος φλογοβόλου Solntsepec.

“Μερικοί εταίροι, σκέφτονται να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα, φοβούμενοι την κλιμάκωση. Την κλιμάκωση;!. Η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί τα πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα εναντίον των Ουκρανών, που καίνε ζωντανούς τους ανθρώπους. Ίσως, είναι ώρα να δοθεί απάντηση στους υπανθρώπους και να δώσουν στην Ουκρανία πολλαπλούς εκτοξευτές;”, έγραψε ο Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version