Ουκρανία: Εφιαλτικά σενάρια – Ο Πούτιν μπορεί να κηρύξει “ολοκληρωτικό πόλεμο” στο Κίεβο την 9η Μαΐου

Ουκρανία: Εφιαλτικά σενάρια – Ο Πούτιν μπορεί να κηρύξει “ολοκληρωτικό πόλεμο” στο Κίεβο την 9η Μαΐου
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Francisco Seco/AP Photo

Σε μία προσπάθεια να "σώσει" τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια της εισβολής Ρώσοι και δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία πως ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να κηρύξει "ολοκληρωτικό πόλεμο" στις 9 Μαΐου.

Με το ρωσικό σφυροκόπημα να μαίνεται για περισσότερο από δύο μήνες και τις ρωσικές δυνάμεις να χτυπούν εκατοντάδες στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σενάρια για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι περισσότερο εφιαλτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ρώσους και δυτικούς αξιωματούχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τον όρο “ειδική επιχείρηση” που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στη στρατιωτική εισβολή και να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να σώσει την “αγανάκτηση” του στρατού του για τις αποτυχίες κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Δεν είναι μάλιστα απίθανο, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Independent, αυτό να συμβεί την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστα κέρδη κατά τη διάρκεια της ανανεωμένης επίθεσής τους στο Ντονμπάς, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί “κολοσσιαίες” απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να αναδιατάξει μονάδες από αποτυχημένες προόδους στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

“Η Ρωσία ελπίζει να διορθώσει ζητήματα που είχαν περιορίσει προηγουμένως την εισβολή της με τη γεωγραφική συγκέντρωση της μαχητικής ισχύος, τη συντόμευση των γραμμών ανεφοδιασμού και την απλοποίηση της διοίκησης και του ελέγχου.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να επανατοποθετήσει εξαντλημένες και ανόμοιες μονάδες από τις αποτυχημένες προόδους στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις μονάδες είναι πιθανό να υποφέρουν από εξασθενημένο ηθικό.

Παραμένουν οι ελλείψεις στον τακτικό συντονισμό της Ρωσίας. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδας και η ασυνεπής αεροπορική υποστήριξη άφησαν τη Ρωσία ανίκανη να αξιοποιήσει πλήρως τη μάζα μάχης της, παρά τις τοπικές βελτιώσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή, χωριά κοντά στα σύνορα στη βορειοανατολική πλευρά της Ουκρανίας έχουν μπει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν να επελαύνουν στα ουκρανικά εδάφη για περισσότερο από δύο μήνες προκαλώντας όλεθρο.

Η Ουκρανία αναφέρει σύμφωνα με το CNN, ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις σε πολλά μέτωπα παρά τα στοιχεία ότι νέες ρωσικές μονάδες διασχίζουν τα σύνορα και το ρωσικό πυροβολικό έχει στοχεύσει χωριά στα βορειανατολικά της χώρας, εκεί που για αρκετές εβδομάδες δεν σημειώνονται εντάσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ρώσοι συνέχισαν να ενισχύουν την παρουσία τους στην πόλη Ίζιουμ στην ανατολική Ουκρανία, φέρνοντας μονάδες που συνήθως εδρεύουν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν σφοδρές μάχες γύρω από την Ρουμπίζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις που οι Ρώσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τα μέτωπα του πολέμου πολλά, καθώς νωρίτερα τμήματα ενός πετρελαϊκού τερματικού σταθμού καταστράφηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, μετά από βομβαρδισμό, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε σήμερα την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπριάνσκ, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον κυβερνήτη της ίδιας περιφέρειας, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός έπληξε τμήματα ενός πετρελαϊκού τερματικού σταθμού και της περιοχής που βρίσκεται γύρω από αυτόν.

Δεν υπάρχουν θύματα“, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον κυβερνήτη Αλεξάντερ Μπογκομάζ.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι ένα κτίριο διαχείρισης καυσίμων στον τερματικό σταθμό καταστράφηκε.

Οι Ρώσοι “χτύπησαν” 389 στόχους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και αρκετές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιώσει άμεσα την αναφορά αυτή.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Alexei Alexandrov/AP Photo

Αποστολή Ρώσων ειδικών στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια

Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην αποστολή ειδικών, στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ σχετικά με τον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά λειτουργεί ακόμη με προσωπικό από την Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται “κάτω από απίστευτη πίεση,” ανέφερε η ανακοίνωση που επικαλέστηκε Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι οκτώ εκπρόσωποι της Rosenergoatom που είναι θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, έχουν αποσταλεί στον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στις 4 Μαρτίου και ο Γκρόσι έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του, σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγούμενα καταλάβει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνόμπιλ, αλλά αποχώρησαν στα τέλη Μαρτίου. Μετά την αποχώρησή τους, υπήρξαν αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες είναι ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια στην περιοχή. Η επικοινωνία με τον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ είχε διακοπεί για περίπου δύο μήνες.

Στο μεταξύ, τεχνικοί αναβάθμισαν συστήματα επιτήρησης και σταδιακά αποκατέστησαν την εξ αποστάσεως μετάδοση δεδομένων, για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό.

Η Ουκρανία διαθέτει κατά την τρέχουσα περίοδο τέσσερις σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ λειτουργούν 15 μονάδες.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κλοπής “αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων” σιτηρών

Οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν στην κλοπή “αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων” σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση, ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας ότι οι 1,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί σε κατεχόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη, για την κλοπή σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει, μία ενέργεια που κατά την άποψη του Κιέβου, κλιμακώνει την απειλή κατά της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα