Ζαπορίζια: Η ιστορία του πυρηνικού εργοστασίου που χτύπησαν οι ρωσικές δυνάμεις

Ζαπορίζια: Η ιστορία του πυρηνικού εργοστασίου που χτύπησαν οι ρωσικές δυνάμεις
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (AP Photo/Olexander Prokopenko)

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια από Ρώσους λίγο έλειψε να εξελιχθεί στην απόλυτη τραγωδία. Ποια είναι όμως η ιστορία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και πόσο μεγάλη είναι η απειλή ραδιενέργειας.

Ένας υπάλληλος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια ήταν αυτός που αποκάλυψε στον πλανήτη πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις, μέσω δημοσίευσης που έκανε στο Telegram. Πρόσθεσε και ότι υπήρχε “πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη”. Τη συνέχεια την ανέλαβε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με δημοσίευση του βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, την ώρα της επίθεσης, στα social media που διατηρεί.

Ο σταθμός έχει καταβληθεί από τους Ρώσους, εν τούτοις υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει για την Ευρώπη αυτό το ‘χτύπημα’ και η όποια πιθανή διαρροή, με πρόχειρες τις θύμησες του Τσερνόμπιλ (και τις συνέπειες που είχε για δεκαετίες εκείνη η έκρηξη σε όλη την ήπειρο).

Η σημασία του σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια

Το πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια της Κριμαίας και 200 χιλιόμετρα από το Ντονμπάς (νοτιανατολικά της χώρας). Είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το ένατο μεγαλύτερο του κόσμου. Κοντά του είναι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της περιοχής.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, οι έξι αντιδραστήρες του παράγουν συνολικά 6.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε αντιδραστήρας είναι γεμάτος με καύσιμα υψηλής ραδιενέργειας.

Για να γίνει απολύτως κατανοητό πόσα είναι τα 6.000 μεγαβάτ, είναι αρκετό να πούμε πως το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ παρήγαγε 3.800 μεγαβάτ. Είχε τέσσερις αντιδραστήρες, που έκλεισαν αφότου ένας υπέστη καταστροφική πυρκαγιά και κατάρρευση το 1986.

Το συγκρότημα της Ζαπορίζια έχει έξι αντιδραστήρες και ο καθένας παράγει 950 μεγαβάτ. Όταν είναι όλοι οι αντιδραστήρες σε λειτουργία, παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 4.000.000 σπιτιών.

Όπως αναφέρει η Guardian, υπό κανονικές συνθήκες το πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια παράγει το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας -σχεδόν τη μισή από το σύνολο που παράγουν όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τους New York Times εδώ και πολλές ημέρες υπήρχαν αναφορές στα social media με λεπτομερείς περιγραφές για τους τρόπους που οι κάτοικοι του Ενέρχονταρ όπου ανήκει η Ζαπορίζια, προσπαθούσαν να ‘κλείσουν’ το δρόμο προς το σταθμό -με γιγαντιαία φράγματα από ελαστικά, οχήματα και μεταλλικά οδοφράγματα. Είχε διευκρινιστεί ότι όσα εγκατέστησαν, ήταν τόσο μεγάλα που μπορούσαν να είναι ορατά από τους δορυφόρους στο διάστημα.

Από την περασμένη Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την εισβολή των Ρώσων, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικών της Ουκρανίας άρχισε να αναφέρει έναν ασυνήθιστο ρυθμό αποσύνδεσης των αντιδραστήτων: έξι από τους 15 αντιδραστήρες της χώρας είχαν τεθεί εκτός σύνδεσης σύνδεσης. Την Τρίτη 1/3, οι εγκαταστάσεις στη Ζαπορίζια είχαν τους περισσότερους ανενεργούς αντιδραστήρες. Είχαν αφήσει έναν σε λειτουργία.

Υπάρχει απειλή ραδιενέργειας;

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων, την Παρασκευή 4/3 η ουκρανική ρυθμιστική αρχή της πυρηνικής ενέργειας ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας πως δεν υπήρχε αυξημένη ακτινοβολία, στην περιοχή και ότι “η πυρηνική ασφάλεια είναι πλέον εγγυημένη”.

Ο Οργανισμός επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα πως “η φωτιά δεν επηρέασε το βασικό εξοπλισμό του εργοστασίου” και ότι οι οβίδες των Ρώσων έβαλαν φωτιά σε έναν από τους έξι αντιδραστήρες που ήταν υπό ανακαίνιση και ως εκ τούτου δεν λειτουργούσε. Είχε ωστόσο, μέσα πυρηνικό καύσιμο.

Τονίστηκε πως δεν είχε αναφερθεί “η παραμικρή αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο” και ότι “οι αντιδραστήρες προστατεύονται από ισχυρές δομές περιορισμού, ενώ κλείνουν με ασφάλεια”. Ο μόνος ενεργός αντιδραστήρας, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας με ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ” και ότι αν γινόταν έκρηξη του σταθμού “θα τελείωναν όλοι. Θα τελείωνε η Ευρώπη”. Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκραίας, Ντμίτρο Κουλέμπα πρόσθεσε πως εάν εκρήγνυτο o σταθμός, οι συνέπειες θα ήταν 10 φορές χειρότερες από του Τσερνόμπιλ. Ευτυχώς όμως, για όλους δεν υπήρξε έκρηξη.

Οι πιθανότητες αυτής και της πυρηνικής κατάρρευσης ή της απελευθέρωσης ραδιενέργειας είναι μικρές, όπως ενημέρωσε ο επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Τόνι Ίργουιν, τονίζοντας πως οι αντιδραστήρες του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού είναι “πολύ ασφαλέστεροι” από αυτούς στο Τσερνόμπιλ.

Σχολίασε ότι “προφανώς και δεν είναι καλή ιδέα αν αρχίσουν να εκτοξεύουν τεράστιους πυραύλους σε αντιδραστήρες. Ο τύπος αυτών στη Ζαπορίζια (PWR -αντιδραστήρας νερού υπό πίεση) είναι ένα πολύ πιο ασφαλές είδος αντιδραστήρα -σχεδιασμού δύο κυκλωμάτων. Το νερό που διατηρεί τον αντιδραστήρα δροσερό βρίσκεται σε ξεχωριστό κύκλωμα με το δεύτερο που τροφοδοτεί την τουρμπίνα να είναι στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένοι τύποι αντιδραστήρων διαθέτουν και εφεδρικά συστήματα ψύξης έκτακτης ανάγκης. Εκτός από την κανονική ψύξη του αντιδραστήρα, έχουν συστήματα έγχυσης υψηλής και χαμηλής πίεσης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα