Ουκρανία: Μισθοφόροι και προβοκάτσιες – Εκτιμήσεις για το “χειρότερο σενάριο” την επόμενη εβδομάδα

Ουκρανία: Μισθοφόροι και προβοκάτσιες – Εκτιμήσεις για το “χειρότερο σενάριο” την επόμενη εβδομάδα
Ρωσικός στρατός στα σύνορα με την Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service/AP)

"Πόλεμος" νεύρων στα σύνορα της Ουκρανίας με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη και το μέλλον να είναι δυσοίωνο. Μισθοφόροι έτοιμοι να στήσουν προβοκάτσιες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ο φόβος για προβοκάτσιες της Ρωσίας ενδυναμώνεται συνεχώς, καθώς ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

“Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της.

Η Μόσχα το διαψεύδει.

Τέλος, μία ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

“Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν είναι “σοβαρή για τη διπλωματία”, ενώ προειδοποίησε ότι “το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Μάλιστα, χαρακτήρισε “εξαιρετικά αποθαρρυντική” την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάσκεψη.

“Αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έχουμε βιώσει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Και πρέπει να δείξουμε άνευ προηγουμένου ενότητα”, είπε η Τρας.

“Υπήρχαν πολλοί που θα ήθελαν να σκεφτούν αισιόδοξα την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και αυτό το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και των εταίρων στην Ουκρανία.

“Πρέπει να είμαστε δυνατοί γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρίζοντας την Ουκρανία και όχι να ξεπουλάμε την Ουκρανία με παραχωρήσεις στην κυριαρχία”, πρόσθεσε.

“Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας στα Ηνωμένα Έθνη και στον ΟΑΣΕ και χρειάζονται επίσης την οικονομική μας υποστήριξη γιατί υπάρχει πραγματική απειλή οικονομικής αποσταθεροποίησης. Χρειάζονται την αμυντική μας υποστήριξη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει αυτή την υποστήριξη, στηρίζοντας πλάι-πλάι με την Ουκρανία”, τόνισε.

Το ΝΑΤΟ μετέφερε το προσωπικό του από το Κίεβο “για λόγους ασφαλείας”

Το ΝΑΤΟ μετέφερε το προσωπικό του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, στην πόλη Λβιβ στα δυτικά καθώς και στις Βρυξέλλες, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της νορβηγικής εφημερίδας VG.

«Προέχει η ασφάλεια του προσωπικού μας, έτσι το προσωπικό μας μεταφέρθηκε στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία λειτουργούν», είπε ο αξιωματούχος αυτός χωρίς να διευκρινίσει πόσα στελέχη της Συμμαχίας αφορούσε αυτή η μετεγκατάσταση.

Το ΝΑΤΟ και οι χώρες σύμμαχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Το Λβιβ βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία και πολλές χώρες έχουν ήδη μεταφέρει τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στην πόλη αυτήν.

Και δεύτερος στρατιώτης νεκρός από οβίδες αυτονομιστών

Τον θάνατο δεύτερου στρατιώτη και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη σε βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε καταγράψει 70 παραβιάσεις της εκεχειρίας από αυτονομιστές από την αρχή της ημέρας σε σύγκριση με 66 περιπτώσεις τις προηγούμενες 24 ώρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ σε περισσότερους από 30 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, κάτι που έχει απαγορευτεί από συμφωνίες που στοχεύουν στην ψύξη της μακροχρόνιας σύγκρουσης, δήλωσε ο στρατός.

Μια ομάδα βουλευτών και δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν τη ζώνη της σύγκρουσης δέχθηκαν πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε ένα καταφύγιο, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος του Ζελένσκι σε ξεχωριστή δήλωση το Σάββατο.

Αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία μέσω του Telegram ότι βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές και πως έπρεπε να απαντήσουν ανάλογα.

Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς κατηγορούν την Ουκρανία για το βομβαρδισμό τριών χωριών

Οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λ.Δ. του Ντονέτσκ υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε. Ένας εκπρόσωπός τους, ο Εντουάρντ Μπασούριν, είπε ότι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.

Εξάλλου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης.

Ο ανταποκριτής του RT Μαξίμ Αλ Τούρι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Μήνυμα Λαβρόφ – “Κακό για την Ευρώπη να αγνοούνται οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα”

Αντί αποκλιμάκωσης, το Σάββατο έφερε ακόμη περισσότερη κλιμάκωση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και κατ’ επέκταση με το σύνολο της Δύσης.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε το Σάββατο τηλεφωνικώς στο γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν ότι το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης και για αλλού, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να διασφαλίσουν την αρχή της “ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας “, ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Το να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα της Ρωσίας σε αυτή την περιοχή επηρεάζει δυσμενώς τη σταθερότητα όχι μόνο της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και του κόσμου”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Λεντριάν είπε ότι ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός και ότι η Γαλλία δεσμεύεται να εργαστεί γι αυτό, αλλά είναι στο χέρι της Ρωσίας να το επιλέξει.

“Σήμερα οι ενέργειες και τα λόγια της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Λαβρόφ και του Γερμανού Καγκελαρίου, Ολαφ Σολτς.

Ο ηγέτης της Γερμανίας χαρακτήρισε “γελοίους” τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας των ρωσόφωνων της Ουκρανίας για να του απαντήσει ο Λαβρόφ ότι τέτοιου είδους δηλώσεις από την πλευρά των δυτικών ηγετών είναι “απαράδεκτες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα