Ουκρανία: Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία

Ουκρανία: Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία
Στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας AP

Επιστολή των ηγετών των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας με την οποία ζητούν στρατιωτική βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει η Ουκρανία.

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στις επιστολές των δύο αποσχιστών ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από τη ρωσική προεδρία εάν, πότε και πώς θα παρασχεθεί η ρωσική στρατιωτική βοήθεια στους αιτούντες.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει εθελουσίως τις δυνάμεις του από τη διαχωριστική γραμμή και να εγκαταλείψει το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ».

Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει η Ουκρανία

Περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης σημαίνει για την Ουκρανία το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντιμίτρο Κουλέμπα να ζητά κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του αιτήματος των ρωσικών κατοχικών κυβερνήσεων στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ προς τη Ρωσία να του παράσχει στρατιωτική βοήθεια, που αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση» της κρίσης, ανέφερε ο ουκρανός ΥΠΕΞ μέσω Twitter.

Η ΕΕ καταγγέλλει την έκκληση των αυτονομιστών προς τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη την έκκληση που απηύθυναν οι ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μόσχα να τους προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, στην οποία είδε σοβαρή απειλή για την Ουκρανία.

«Το αίτημα για βοήθεια που απευθύνθηκε στη Μόσχα από τις αποσχισθείσες περιοχές των αυτονομιστών που αποκαλούνται ΛΔΝ/ΛΔΛ (σ.σ. αρκτικόλεξα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ) αναγγέλλεται ένα περαιτέρω πολύ επικίνδυνο βήμα για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, που θα θέσει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

«Η ΕΕ απαιτεί σθεναρά από τη Ρωσία να απόσχει από κάθε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έκκληση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από αξιωματούχους των δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να «απωθηθεί» ο ουκρανικός στρατός.

Η βοήθεια ζητήθηκε «στη βάση» των συμφωνιών φιλίας που υπογράφτηκαν αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και τη Μόσχα, που ανοίγουν την πόρτα στην παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη των ανταρτών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις «τελευταίες εξελίξεις» στην ουκρανική κρίση, μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν τρόποι για να υποχρεωθεί «να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της η Ρωσία» και να προσφερθεί στήριξη στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα