Ουκρανία: Προειδοποίηση ΗΠΑ για ρωσική εισβολή το επόμενο 48ωρο – Αυξάνονται οι δυνάμεις στα σύνορα

Ουκρανία: Προειδοποίηση ΗΠΑ για ρωσική εισβολή το επόμενο 48ωρο – Αυξάνονται οι δυνάμεις στα σύνορα
AP

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τον Ουκρανό πρόεδρο για ρωσική εισβολή τις επόμενες 48 ώρες."Σε θέση μάχης σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων" σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία με την αμερικανική κυβέρνηση να προειδοποιεί τον πρόεδρο Ζελένσκι για ρωσική εισβολή το επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με το Newsweek, που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο,”ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ειδοποιηθεί πως ειναι πολύ πιθανό η Ρωσία να να ξεκινήσει εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ“.

Κατά την ίδια πηγή υπάρχουν αναφορές ότι νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο με αναγνωριστικά αεροσκάφη που πέταξαν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Newsweek πηγή κοντά στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Πρόσθεσε ωστόσο οτι πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα που το Κίεβο κλήθηκε να προετοιμαστεί για επικείμενη εισβολή. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε πως “είναι πιθανό, ο Πούτιν δεν μπορεί να κρατήσει τόσα πολλά στρατεύματα στο για πολύ ακόμη”.

“Σε θέση μάχης σχεδόν το 100% των δυνάμεων”

Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε οτι ο Ρώσος πρόεδρος είναι “όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι” για εισβολή καθώς “σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση” και “μπορεί να μπει ανα πάσα στιγμή”.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενη από μια χερσαία εισβολή που πιθανότατα θα συμβεί τη νύχτα. Και οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν, ωστόσο, ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσαν να αλλάξουν με βάση τις καθημερινές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, δορυφορικές εικόνες και βίντεο δείχνουν αυξανόμενες συγκεντρώσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, παρά τους ισχυρισμούς από τη Μόσχα πριν από περίπου μία εβδομάδα ότι πολλές μονάδες θα επέστρεφαν στις μόνιμες βάσεις τους.

Σύμφωνα με τις εικόνες που αναλύθηκαν απο το CNN τα τεθωρακισμένα συγκεντρώνονται σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό κατευθύνονται στο Ντονέτσκ

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να φύγουν άμεσα. Παράλληλα η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα