Ουκρανία: Οι φίλοι της Ευρώπης, πλημμύρισαν τους δρόμους

Ουκρανία: Οι φίλοι της Ευρώπης, πλημμύρισαν τους δρόμους

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία. Αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν στο δρόμο

Τουλάχιστον 100.000 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, με την ουκρανική αντιπολίτευση να καλεί το πλήθος να αρχίσει από σήμερα μια γενική απεργία με στόχο την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα.

"Θα παραμείνουμε εδώ, θα εγκαταστήσουμε σκηνές. Από σήμερα αρχίζει η γενική απεργία", σημείωσε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Όλεγκ Τιανίμποχ, μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών, οι οποίοι ανέρχονταν σήμερα το απόγευμα σύμφωνα με εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου σε τουλάχιστον 100.000.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέλη του κόμματός του κατάφεραν να εισέλθουν στο δημαρχείο του Κιέβου και κατέλαβαν τουλάχιστον ένα τμήμα του κτιρίου αυτού κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.

"Σήμερα, κυριολεκτικά πριν από 40 λεπτά οι δικοί μας κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου", δήλωσε στο πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Την ίδια ώρα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας άλλος αντιπολιτευόμενος ηγέτης, κάλεσε, απευθυνόμενος και αυτός στο πλήθος, τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, σημειώνοντας ότι αυτοί "έκλεψαν" το όνειρο της Ουκρανίας για μια ένταξη στην ΕΕ.

"Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθούν", σημείωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης.

"Έκλεψαν το όνειρο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του λαού, τότε δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ένας τέτοιος πρόεδρος. Θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και ένας νέος πρόεδρος", υπογράμμισε επευφημούμενος από το πλήθος.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα σε περιστατικά που σημειώθηκαν στο περιθώριο της διαδήλωσης αυτής, μπροστά από το κτίριο της προεδρίας, κατά την προσπάθεια μιας ομάδας διαδηλωτών να εισβάλει στο κτίριο, σύμφωνα με τις αρχές.

"Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα γεγονότα αυτά", εκ των οποίων ένας από ένα τρακτέρ που είχαν φέρει μπροστά από το κτίριο κάποιοι διαδηλωτές, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείτο το Ρόιτερς, είχαν δηλώσει ότι μια ομάδα διαδηλωτών, που μετείχε στην τεράστια πορεία διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, χρησιμοποίησε ένα τρακτέρ σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας κοντά στα γραφεία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η ομάδα εμποδίστηκε να προσεγγίσει το κτίριο της προεδρίας από μια σειρά από λεωφορεία, τα οποία παρέταξε εκεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν εξάλλου χρήση δακρυγόνων για να αναγκάσουν την ομάδα αυτή να υποχωρήσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Ωστόσο αυτή δεν αποσύρθηκε πλήρως από την περιοχή και η κατάσταση παραμένει τεταμένη με διαδηλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν μαζικές ταραχές.

"Μαζικές ταραχές; Η αστυνομία δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε αυτό. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Λιβύης, της Τυνησίας; Αν υπάρξουν αιτήματα (από την αντιπολίτευση) για μαζικές ταραχές, τότε θα αντιδράσουμε", σημείωνε ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η σημερινή πορεία στο Κίεβο, με διαφορά η μεγαλύτερη που έχει δει η ουκρανική πρωτεύουσα από την Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από εννέα χρόνια, έγινε μία ημέρα μετά την καταστολή από την αστυνομία συγκέντρωσης φιλοευρωπαίων διαδηλωτών νωρίς χθες το πρωί, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα που υπήρχε μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει την Παρασκευή μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

SHARE:

24Media Network