Ουκρανία: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή του φράγματος – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ουκρανία: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή του φράγματος – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο AFP

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες εικόνες στις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα. Χιλιάδες κάτοικοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες, καθώς καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το φράγμα Νόβα Καχόβκα, στη Χερσώνα, από την ανατίναξή του, αλλά και τις μεγάλες ποσότητες νερού που εκλύονται στην περιοχή, καταγράφουν δορυφορικές εικόνες.

Σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτονται εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Όπως φαίνεται, τα ύδατα εκλύονται από δυο σημεία του φράγματος, ενώ εικόνες δείχνουν τη μετακίνηση του νερού προς τα νότια στο λεγόμενο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα το ανατίναξε, με το BBC να αναφέρει ότι είναι μια εύλογη κατηγορία καθώς η Μόσχα μπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν το δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν τα στρατεύματα του ποταμού σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, ως μέρος μιας αντεπίθεσης.

Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις γύρω περιοχές

Το φράγμα διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή με 18 εκατομμύρια κυβικά νερού. Με τη διάρρηξη του φράγματος μπορεί να πλημμυρίσει η περιοχή νότια του φράγματος. Τα νερά μπορούν να φτάσουν έως και τη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Η καταστροφή, επίσης, μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσική κατοχή στα βόρεια, καθώς χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή νερού για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Έως τώρα όμως, τόσο η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας όσο και η αντίστοιχη ρωσική σπεύδουν να δηλώσουν ότι για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Η κατάρρευσή του φράγματος αναμένεται να πλήξει επίσης και το σύστημα καναλιών που ποτίζει τη νότια Ουκρανία και συμπεριλαμβάνεται μέσα και η κατεχόμενη Κριμαία.

Κάτοικοι της Χερσώνας εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους μετά την ανατίναξη του φράγματος Nina Lyashonok/AP Photo

Η στάθμη των υδάτων που ήδη έχει έχει ήδη ανέβει στα 10 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, φτάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτερο επίπεδο. Η εκκένωση των γύρω περιοχών έχει ξεκινήσει, καθώς περίπου 100 οικισμοί κινδυνεύουν άμεσα και χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Κάτοικοι της Χερσώνας εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους μετά την ανατίναξη του φράγματος AP

«Η πλημμύρα είναι μπροστά στα μάτια μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο», δηλώνει ο Βίκτορ, κάτοικος της Χερσώνας.

Κάτοικοι της Χερσώνας εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους μετά την ανατίναξη του φράγματος AP

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα