Ουκρανία: Πού στοχεύει ο Πούτιν με τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές

Ουκρανία: Πού στοχεύει ο Πούτιν με τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές
Δημοψήφισμα στη Ρωσία AP

Το δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία φαίνεται να εξυπηρετεί σημαντικά τα συμφέροντα του Πούτιν. Η "δοκιμασμένη τακτική" της Μόσχας και η επόμενη ημέρα.

Πρώτη ημέρα για τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία και ο αναβρασμός εντείνεται περαιτέρω. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση εξέφρασαν την οργή τους, χαρακτηρίζοντάς τα “ψευδοδημοψηφίσματα”, ωστόσο η Μόσχα δεν σταματά εκεί.

Τα εν λόγω δημοψηφίσματα, η διάρκεια των οποίων θα είναι πέντε ημέρες, διεξάγονται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Σε περίπτωση που η προσάρτηση των παραπάνω περιοχών στη Ρωσία “περάσει”, η Μόσχα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από την Ουκρανία και τα όπλα που της παρέχει η Δύση.

Ισχυρισμός ο οποίος θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο.

Γιατί διεξάγεται τώρα το δημοψήφισμα

Επτά μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω της ισχυρής αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων και των εκτάσεων που ανακατέλαβαν.

Η ψηφοφορία για την προσάρτηση είναι ένα από τα τρία βήματα που έκανε το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια επαναφοράς του στο προσκήνιο του πολέμου.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, με την προσάρτηση άλλου 15% της κυρίαρχης Ουκρανίας, η Ρωσία θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Αυτό δικαιολογεί και την επιστράτευση επιπλέον 300.000 στρατιωτών από τον Πούτιν, προκειμένου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να υπερασπιστούν μια ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.

Το δημοψήφισμα χαρακτηρίστηκε παράνομο από αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς ομάδας παρακολούθησης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τα ρωσικά μέσα από τη μεριά τους, συνεχίζουν κανονικά την προπαγάνδα, θεωρώντας βέβαιο ότι θα υπερισχύσει το “ναι” για την προσάρτηση των περιοχών στη Ρωσία.

Τι κάνει αυτά τα δημοψηφίσματα “ψευδή”

Τα σημερινά δημοψηφίσματα θυμίζουν αρκετά εκείνο που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου του 2014, όταν και προσαρτήθηκε η Κριμαία στη Ρωσία.

Ενώ το Κρεμλίνο υποστήριζε ότι το 96,7% τάχθηκε υπέρ, έκθεση που διέρρευσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας ανέφερε ότι μόνο το 30% περίπου είχε ψηφίσει και μόλις το μισό υποστήριξε την προσάρτηση.

Οι τέσσερις περιοχές τις οποίες αφορά το σημερινό δημοψήφισμα, είναι είτε μερικώς είτε πλήρως υπό ρωσική κατοχή.

Στο νότο, η Χερσώνα δεν είναι ασφαλές μέρος αυτή τη στιγμή, με τους Ρώσους στρατιώτες να αγωνίζονται να συγκρατήσουν μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση. Το κτίριο της κεντρικής διοίκησης χτυπήθηκε από σειρά πυραύλων μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι πάνε από πόρτα σε πόρτα με φορητές κάλπες από σήμερα έως και τη Δευτέρα. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την πέμπτη ημέρα, 27 Σεπτεμβρίου, με αξιωματούχους να επικαλούνται λόγους ασφαλείας.

Δημοψήφισμα στη Ρωσία AP


Εκατοντάδες σταθμοί έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν εκείνη την ημέρα, με τους ψηφοφόρους να μπορούν επίσης να ψηφίσουν σε περιοχές εκτός της δικής τους και τους πρόσφυγες να έχουν δικαίωμα ψήφου σε μέρη της ίδιας της Ρωσίας.

Έπειτα, υπάρχει και η Ζαπορίζια, η οποία παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, οπότε οποιαδήποτε ψηφοφορία για την προσάρτηση αυτής της περιοχής είναι ανούσια. Αντίστοιχα, το Ντόνετσκ στα ανατολικά βρίσκεται μόνο το 60% υπό ρωσική κατοχή και σε μεγάλο βαθμό στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Λουχάνσκ στα βορειοανατολικά, ακόμη κι αν έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έδειξαν φυλλάδια που μοίραζαν στους δρόμους με τίτλο “Η Ρωσία είναι το μέλλον”.

Οι ηγέτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ήθελαν να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία ελήφθη πριν τρεις ημέρες και “μυρίζει” απελπισία.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Γιούρι Σακ είπε στο BBC ότι τα λεγόμενα δημοψηφίσματα είναι καταδικασμένα. «Βλέπουμε ότι οι τοπικοί πληθυσμοί είναι όλοι υπέρ της επιστροφής στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόση αντίσταση στο αντάρτικο κίνημα σε αυτές τις περιοχές».

Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο λέει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απελευθέρωση των εδαφών.

Ο Ρώσος αναλυτής Alexander Baunov λέει ότι, ακόμη κι αν υπερψηφιστεί η προσάρτηση, ο ουκρανικός στρατός δεν θα σταματήσει, αλλά στέλνει ένα μήνυμα πρόθεσης στους πληθυσμούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Και η ελπίδα του Κρεμλίνου είναι ότι η Δύση θα δυσαρεστηθεί αν τα όπλα της εκτοξεύονται σε εδάφη που η Μόσχα ανακήρυξε ως ρωσικά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του “για την προστασία της Ρωσίας”. Και σε περίπτωση που υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία, ο αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατέστησε σαφές ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των προσαρτημένων εδαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για «επικίνδυνη κλιμάκωση», αλλά επιβεβαίωσε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι καμία ρωσική αξίωση σε ουκρανικό έδαφος δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ακόμη και η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, έχει καταδικάσει την ψηφοφορία ως παράνομη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα