Ουκρανία: Σχεδόν 100.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς στη Ρωσία

Ουκρανία: Σχεδόν 100.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς στη Ρωσία
Ουκρανοί πολίτες AP Photo/Emilio Morenatti

Πάνω από 96.000 πρόσφυγες φέρονται να έχουν μετακινηθεί σε ρωσικό έδαφος από τις αυτοανακηρυχθείσες "Λαϊκές Δημοκρατίες" του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας (ρωσικής κάτω βουλής) ‘Αννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία.

Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ’ εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ροή προσφύγων, αλλά νομίζω ότι ροή ανθρώπων θα υπάρξει και θα υπάρξει μέσω της Ρωσίας», δήλωσε στο πρακτορείο «Σπούτνικ Λευκορωσίας».

Ουκρανία: Κυρώσεις από το Κίεβο σε 351 Ρώσους

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιορίζουν σχεδόν όλους τους πιθανούς τύπους δραστηριοτήτων, επιβάλλοντας ιδιαίτερα απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ιδιοκτησίες, άδειες για επιχειρήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις μετά την ψηφοφορία.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης σε πρώτη ανάγνωση προσχέδιο νόμου που επιτρέπει στους Ουκρανούς να φέρουν όπλα και να ενεργούν σε αυτοάμυνα.

“Η έγκριση αυτού του νόμου συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα του κράτους και της κοινωνίας”, αναφέρουν σε ένα σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο λόγω των “υπαρχόντων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας”.

Μία από τις χειρότερες κρίσεις ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε εξέλιξη αφότου η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκεί. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό μιας οκταετούς σύγκρουσης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα