Ούτε η Ελβετία υπογράφει τη σύμβαση για τη μετανάστευση

Ούτε η Ελβετία υπογράφει τη σύμβαση για τη μετανάστευση
Μετανάστες από τη κεντρική Αμερική στο Μεξικό στο δρόμο για τις ΗΠΑ AP

Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που δεν υπογράφουν τη διεθνή σύμβαση για τη μετανάστευση. Τελευταία "μπήκε" στον κατάλογο η Ελβετία.

H Eλβετία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που δεν πρόκειται, τουλάχιστον προς το παρόν, να υπογράψουν τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση της χώρας διαμήνυσε ότι «επιθυμεί να αναβάλει την οριστική της απόφαση ως την αποπεράτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκε η υποστήριξη της Ελβετίας στο Σύμφωνο, το οποίο έχει στόχο τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο, κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Γιουργκ Λάουμπερ, ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΗΕ, ήταν ο ένας από τους δύο βασικούς διαπραγματευτές στη διαδικασία για την κατάρτιση του κειμένου.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας στην Ελβετία ερίζουν ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα. Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο Σύμφωνο είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα