Εσύ πόση ομοφοβία αντέχεις;

Εσύ πόση ομοφοβία αντέχεις;
Lgbtq AP

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας η 17η Μαΐου. Λίγες σκέψεις, με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή μέρα.

Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας έχει σκοπό να προάγει τον σεβασμό όχι μόνο απέναντι στα Ομοφυλόφιλα άτομα, αλλά και κατ’ επέκταση, σε όλα τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή εκείνη την ημέρα, το 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ορισμένοι θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος εορτασμού αυτής της ημέρας, όμως σε εκείνους ας υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα:

Πως στην Αθήνα στις 21 Σεπτέμβρη του 2018, ένα “αλλιώτικο παιδάκι” (τραγουδάει ο Παυλίδης), ο Ζακ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου (η δολοφονία παρουσιάστηκε από τα μίντια ως: “Τοξικομανής αυτοτραυματίστηκε και πέθανε στην προσπάθειά του να ληστέψει κοσμηματοπωλείο”).

Πως τον Φεβρουάριο του 2015 εννέα “λεβέντες” από την Κρήτη ενοχλούσαν, βασάνιζαν και τιμωρούσαν κατ’ εξακολούθηση τον 20χρονο συμφοιτητή τους Βαγγέλη, επειδή δεν ήταν “αρκετά άντρας” , με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρός τον Φεβρουάριο του 2015.

Πως στις 11 Μαρτίου του 2019, ομάδα ατόμων πραγματοποίησε εμπρηστική επίθεση με προφανή ομοφοβικά κίνητρα στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο Μοναστηράκι, ένα κτίριο που δέχεται καθημερινά και εξετάζει αφιλοκερδώς κόσμο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πως τον Οκτώβρη του 2017 ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος διαλαλούσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι “ένα είδος ασθένειας”, ενώ τον Δεκέμβρη του 2015 ο “συνάδελφός” του, μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, δημοσίευσε άρθρο όπου έγραφε, αναφερόμενος στους γκέι, “Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!” και συνεχίζοντας κατέληξε:

“Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή!”.

Ας υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλη του 2019 το Σουλτανάτο του Μπρουνέι ανακοίνωνε την επιβολή θανατικής ποινής για τον ομοφυλοφυλικό έρωτα, μία απόφαση που τελικά ανακάλεσε λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής και μποϊκοτάζ.

Ας υπενθυμίσουμε ότι στις 10 Μαΐου του 2019 η διεξαγωγή του φοιτητικού Pride που είχε προγραμματιστεί στην Άγκυρα, απαγορεύτηκε από το τμήμα διδασκόντων.

Ας υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με έρευνες το 55% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δηλώνουν πως έχουν υπάρξει θύματα ομοφοβικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τελικά, πόση ομοφοβία αντέχουμε;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα