Κατακραυγή: Το ABC έπαιξε βίντεο από επίδειξη στο Κεντάκι ως πλάνα από τη Συρία

Κατακραυγή: Το ABC έπαιξε βίντεο από επίδειξη στο Κεντάκι ως πλάνα από τη Συρία

Μια υπέροχη "πάσα" στον Τραμπ σχετικά με όσα λέει για τα fake news εναντίον του, έκανε το ABC, "παίζοντας" με τις ζωές χιλιάδων αμάχων Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Το ABC News έπαιξε το βράδυ της Κυριακής ένα βίντεο με τον παρουσιαστή Tom Llamas να το προλογίζει ως "πλάνα" από την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων πολιτών.

Η Τουρκία πράγματι προελαύνει στη βόρεια Συρία με αμάχους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο τα συγκεκριμένα πλάνα που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο ως "ντοκουμέντο", είναι ψευδή.

ADVERTISING

Για την ακρίβεια, πρόκειται για αποκομμένο βίντεο από στρατιωτική επίδειξη όπλων στην πόλη West Point στο Κεντάκι, που δημοσιευθήκαν αρχικά στο YouTube το 2017.

Στα πλάνα, ο Tom Llamas και ο ανταποκριτής Ian Panell ακούγονται να λένε πως δεν πρόκειται για καταγραφή του ABC News αλλά πως το δίκτυο απέκτησε τα πλάνα από "τρίτη πηγή". Η δημοσιοποίησή τους όμως προκάλεσε σωρεία σχολίων, με πολλούς ακροδεξιούς οπαδούς του πλανητάρχη, να κάνουν λόγο για fake news εναντίον του από "μηχανισμούς προπαγάνδας".

Παρακάτω, η ανάρτηση του Jack Posobiec, ο οποίος είναι οπαδός του Τραμπ, συνωμοσιολόγος και Twitter τρολ. Είπαμε, η καλύτερη "πάσα" στον Τραμπ και τη ρητορική του περί fake news: 

Δεν έχει διευκρινιστεί αν πράγματι το ABC έκανε μοντάζ προς ίδιον όφελος για δημιουργία περισσότερων εντυπώσεων εναντίον του Τραμπ, ωστόσο το δίκτυο ζήτησε συγγνώμη. "Το βίντεο αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις. Ζητούμε συγγνώμη, ήταν λάθος", ήταν η απάντηση των ανθρώπων του ABC στο Gizmodo.

Η εκούσια ή ακούσια παράβλεψη του ABC ήταν "βούτυρο στο ψωμί" του Τραμπ ο οποίος μέσω Twitter έκανε λόγο για "μεγάλο σκάνδαλο", και συνέδεσε την όλη ιστορία με τον "πόλεμο των media" εναντίον του σχετικά με την υπόθεση Μπάιντεν.

Φυσικά, η Τουρκία δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός μέσα από ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu, το οποίο κάνει λόγο και αυτό από τη δική του μεριά για ψευδείς καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης". Μια Τουρκία η οποία έχει ήδη προβεί σε εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

Δυστυχώς, στην εποχή της ψηφιακής "ευκολίας" αλλά και της απαξίωσης της δημοσιογραφίας, τέτοια σφάλματα γίνονται βέλος στη φαρέτρα των ακροδεξιών και των λαϊκιστών και αν μη τι άλλο τα media οφείλουν να είναι πιο προσεκτικά, ειδικά όταν καλύπτουν γεγονότα ιστορικής σημασίας.

Εν προκειμένω, ο Τραμπ έχει δεχθεί ήδη σκληρή κριτική από δικούς του Γερουσιαστές, αλλά και αντιπάλους του, για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τις κουρδικές περιοχές ελέω εισβολής Ερντογάν, και σίγουρα τα ΜΜΕ μπορούν να βρουν πιο ασφαλής και σε κάθε περίπτωση έγκυρους και διασταυρωμένους τρόπους, για να τον αποδομήσουν περαιτέρω. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Τραμπ, Τουρκία, Ερντογάν, Εισβολή στη Συρία
SHARE:

24Media Network