Παγκόσμιο ντόμινο για την Ουκρανία: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα. Ο Καναδάς ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Μόσχα

Παγκόσμιο ντόμινο για την Ουκρανία: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα. Ο Καναδάς ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Μόσχα

Ο Καναδάς προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας, ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

"Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία", ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. "Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο".

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, "οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8" που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη "μεγάλη ανησυχία" τους για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και "συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τους Φρανσουά Ολάντ και Στίβεν Χάρπερ                       

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της », αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Επί ποδός πολέμου. Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία. Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

SHARE:

24Media Network