“Παγώνει” η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη Συρία έως τη Δευτέρα

default image

Οι ραγδαίες εξελίξεις και οι διπλωματικοί ελιγμοί Μόσχας και Συρίας, ίσως αποτρέψουν την επίθεση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στο Κογκρέσο (Vid)

Mικρή ανάσα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πήρε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας.

Στη διάρκεια συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι έτοιμος να “εξετάσει” το ρωσικό σχέδιο, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Ασαντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει απόψε διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος σχετικά με το θέμα της Συρίας και την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Δαμασκό, καθώς η ρωσική πρόταση για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου έδωσε άλλη τροπή στην πολιτικο-διπλωματική κούρσα των τελευταίων ημερών.

Η ΕΕ θέλει να βεβαιωθεί πως η ρωσική πρωτοβουλία για τα συριακά χημικά όπλα είναι σοβαρή        

Η ΕΕ υποδέχθηκε σήμερα “με ενδιαφέρον” τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Δαμασκού, όμως θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση αυτή είναι “σοβαρή” και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

“Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία”, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία (…) αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης, αν είναι σοβαρή και μπορεί να εφαρμοστεί”, πρόσθεσε ο Μαν, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται η επίσημη αντίδραση της ΕΕ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου την αποδέσμευση αρωγής 58 εκατ. ευρώ προς το Λίβανο για να βοηθηθεί η χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τη συρροή των σύρων προσφύγων.

Ο Λίβανος είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, καθώς υποδέχθηκε περισσότερους από 680.000 πρόσφυγες σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.     

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα