Panama Papers: Σέβομαι το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Ποροσένκο

default image

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαψεύδει ότι εμπλέκεται στα έγγραφα που διέρρευσαν και 'δείχνει' εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα οτι σέβεται κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής επειδή ίδρυσε μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

“Νομίζω ότι είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει με τη μέγιστη σοβαρότητα τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του, την πληρωμή των φόρων του και τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σεβόμενος πλήρως το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος Ποροσένκο.

“Αφότου έγινα πρόεδρος, δεν ασχολούμαι πλέον με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μου και έχω αναθέσει αυτήν την ευθύνη σε εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία”, πρόσθεσε.

Το δικηγορικό γραφείο Avellum που είχε αναλάβει να διαχειριστεί την πώληση της σοκολατοποιίας Roshen που ανήκει στον Ποροσένκο υποστηρίζει επίσης ότι οι κατηγορίες περί φοροδιαφυγής σε βάρος του προέδρου είναι αβάσιμες. Στην ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο τονίζει ότι η Roshen εξακολουθεί να καταβάλλει κανονικά τους φόρους που της αναλογούν στην Ουκρανία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξάλλου ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο διέπραξε κάποιο αδίκημα.

“Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παραβίαση του νόμου εκ μέρους του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει δει ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας”, είπε ένας εκπρόσωπος, ο Βλαντισλάβ Κουτσένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Όλεχ Λιάσκο είχε ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα από το κοινοβούλιο για την υπόθεση.

Τι έδειξαν τα “έγγραφα του Παναμά”

Σύμφωνα με τα αποκαλούμενα “Έγγραφα του Παναμά”, τον Αύγουστου του 2014 ο Ποροσένκο μετέφερε την έδρα της σοκολατοποιίας Roshen στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

“Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται”, έγραψε ο Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca του Παναμά, στις 21 Αυγούστου 2014 καταχωρήθηκε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους μια εξωχώρια εταιρεία, η Prime Asset Partners Limited που είχε ως μοναδικό μέτοχο τον Ουκρανό πρόεδρο.

Πέρα από το γεγονός ότι η χώρα του βρισκόταν τότε σε εμπόλεμη κατάσταση, η αποκάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον Ποροσένκο ο οποίος είχε υποσχεθεί τρεις μηνες νωρίτερα ότι θα πουλούσε τις μετοχές του και θα αγωνιζόταν για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στη συνέχεια ωστόσο εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να πουλήσει την εταιρεία Roshen.

Πάντως, στη φορολογική δήλωση του 2014 ο Ποροσένκο δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη αυτής της εξωχώριας εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα