Παναμάς: Νέο ρεκόρ διελεύσεων μεταναστών από τη ζούγκλα Νταριέν με προορισμό τις ΗΠΑ ήδη τον Ιούλιο

Παναμάς: Νέο ρεκόρ διελεύσεων μεταναστών από τη ζούγκλα Νταριέν με προορισμό τις ΗΠΑ ήδη τον Ιούλιο
Μετανάστες διασχίζουν την επικίνδυνη διαδρομή της ζούγκλας του Νταριέν για να φτάσουν στις ΗΠΑ AP Photo/Natacha Pisarenko

Παρά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν στη ζούγκλα Νταριέν του Παναμά, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες επιλέγουν τη διαδρομή, ρισκάροντας τη ζωή τους, με στόχο την είσοδο στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την αφιλόξενη δασική περιοχή του Νταριέν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ θα συντρίψει ήδη από αυτόν τον μήνα το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ, που καταγράφθηκε το 2022 στο σύνολό του, ανακοίνωσαν την Παρασκευή (21/7) οι παναμαϊκές αρχές.

«Σήμερα καταμετράμε 227.000 μετανάστες που πέρασαν από την επικράτειά μας και, από αυτόν τον μήνα [σ.σ. τον Ιούλιο], θα ξεπεράσουμε τον ιστορικό αριθμό της περασμένης χρονιάς, του 2022, όταν 248.000 μετανάστες» πέρασαν από την περιοχή Νταριέν, εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά, ο Χουάν Μανουέλ Πίνο.

Το δάσος του Νταριέν, παρά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό, αποτελεί μέρος της διαδρομής την οποία ακολουθούν χιλιάδες μετανάστες από τη νότια Αμερική προκειμένου να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της εθνικής υπηρεσίας μετανάστευσης του Παναμά, πάνω από 248.000 άνθρωποι πέρασαν από τη διαδρομή αυτή πέρυσι, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Όμως, με τον ρυθμό που παρατηρείται τον Ιούλιο, και καθώς μένουν πέντε μήνες για να τελειώσει η χρονιά, οι αρχές λογαριάζουν πως ο αριθμός θα φθάσει «τους 400.000» το 2023, κατά τον κ. Πίνο.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ως την 30ή Ιουνίου, περίπου 100.000 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους διήλθαν από την περιοχή Νταριέν, ήταν υπήκοοι Βενεζουέλας. Την ίδια διαδρομή πήραν σχεδόν 33.000 υπήκοοι Αϊτής, πάνω από 25.000 υπήκοοι Ισημερινού και πάνω από 8.500 υπήκοοι Κίνας.

Το ένα πέμπτο ήταν ανήλικοι.

Η περιοχή Νταριέν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο φυσικό σύνορο: στη ζούγκλα ζουν πολλά άγρια ζώα, ανάμεσά τους αρπακτικά, υπάρχουν ορμητικά νερά, ενώ σε αυτή έχουν ορμητήρια συμμορίες, οι οποίες συχνά κλέβουν τους μετανάστες, ή απαιτούν χρήματα για να τους οδηγήσουν.

Οι αρχές του Παναμά υποπτεύονται ότι η Clan del Golfo, η ισχυρότερη συμμορία της Κολομβίας, που επιδίδεται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, παίζει ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στη διακίνηση ανθρώπων στην περιοχή, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2022 ξέσπασαν επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα σε κακοποιούς και αστυνομικούς στο αφιλόξενο δάσος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα