Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου – Απομακρύνονται κάτοικοι

Πυροσβέστες έχουν φτάσει στο εργοστάσιο της LG Chem
Πυροσβέστες έχουν φτάσει στο εργοστάσιο της LG Chem AP

Οι αρχές απομακρύνουν περισσότερους κατοίκους μετά τη διαρροή τοξικού αερίου από μονάδα της LG Chem. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι αρχές στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές της Ινδίας απομακρύνουν σήμερα ακόμη περισσότερους κατοίκους από την περιοχή γύρω από χημικό εργοστάσιο, από όπου διέρρευσε τοξικό αέριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι να αρρωστήσουν.

Επικρατεί σύγχυση για το εάν και κατά πόσον οι εντολές να απομακρυνθούν από τις εστίες τους περισσότεροι κάτοικοι, να διευρυνθεί η ζώνη υποχρεωτικής εκκένωσης, οφείλονται σε νέα διαρροή αερίου από το εργοστάσιο της LG Chem, ή στον φόβο πως η άνοδος της θερμοκρασίας στη μονάδα θα μπορούσε να προκαλέσει σε νέα έκλυση.

Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου
Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου AP

«Η κατάσταση είναι τεταμένη», είπε ο Ν. Σουρέντρα Ανάντ, πυροσβέστης στην περιοχή Βισαχαπάτναμ, σημειώνοντας πως απομακρύνονται οι κάτοικοι σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο λόγω νέας έκλυσης τοξικών αερίων.

Ωστόσο η LG Chem, η οποία έχει την έδρα της στη Σεούλ, ανέφερε ότι η απόφαση να επεκταθεί η ζώνη υποχρεωτικής απομάκρυνσης των κατοίκων από τα 3,5 στα 5 χιλιόμετρα έχει «προληπτικό» χαρακτήρα. «Δεν υπάρχει δεύτερη διαρροή», διαβεβαίωσε η εταιρεία, η μεγαλύτερη πετροχημική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, «ζητήσαμε από την αστυνομία να απομακρύνει τους κατοίκους προληπτικά, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως η άνοδος των θερμοκρασιών στις δεξαμενές θα συνεχιστεί». Πρόσθεσε πως «λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, ρίχνουμε νερό στις δεξαμενές».

Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου
Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου AP

Αεριοποιημένο στυρένιο — πρώτη ύλη για τη μονάδα — άρχισε να εκλύεται στην ατμόσφαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανέφεραν οι αρχές.

Η Σριτζάνα Γκουμάλα, κορυφαίο στέλεχος της δημοτικής εταιρείας της ευρύτερος Βισαχαπάτναμ, δήλωσε ότι η έκλυση στυρενίου συνεχιζόταν και αυξομειωνόταν όλη τη χθεσινή ημέρα, πάντως έχουν πρακτικά σταματήσει.

Η αστυνομία άρχισε να προτρέπει τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και να τους οδηγεί σε λεωφορεία που περίμεναν γύρω στα μεσάνυχτα, είπε ο Σέιχ Σαλίμ, που ζει σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου
Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου AP

Η LG Chem και οι ομοσπονδιακές αρχές στο Νέο Δελχί διαβεβαίωσαν ότι η διαρροή στη μονάδα, που παράγει προϊόντα πολυστυρενίου για την κατασκευή ειδών όπως πτερύγια ανεμιστήρων, κούπες, μαχαιροπήρουνα και δοχεία για καλλυντικά, έχει περιοριστεί.

Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου
Πανικός στην Ινδία με τη διαρροή αερίου AP

Το εργοστάσιο, που διαχειρίζεται η LG Polymers, θυγατρική της LG Chem, βρισκόταν στη διαδικασία επανέναρξης της λειτουργίας του, έπειτα από εβδομάδες που έμεινε κλειστό εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν οι ινδικές αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους και την ίδια την εταιρεία.

Ο Τζαγκάν Μοχάν Ρέντι, επικεφαλής της κυβέρνησης στο Άντρα Πραντές, εξήγησε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του ότι η διαρροή σημειώθηκε διότι το στυρένιο παρέμεινε αποθηκευμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ινδία, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network