Πάπας Φραγκίσκος: “Σατανική” η βία κατά των γυναικών

Πάπας Φραγκίσκος: “Σατανική” η βία κατά των γυναικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος AP Photo/Alessandra Tarantino

Σκληρή γλώσσα ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών από τον Πάπα Φραγκίσκο. Συναντήθηκε με θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την ενδοοικογενειακή βία που στρέφεται κατά των γυναικών χαρακτηρίζοντάς την “σχεδόν σατανική”, προχωρώντας σε μια από τις πιο δυναμικές του τοποθετήσεις μέχρι σήμερα για το θέμα.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας μίλησε για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια εκπομπής που μεταδόθηκε στο ιταλικό δίκτυο TG5 την Κυριακή.

Μίλησε σε μια ομάδα τεσσάρων ατόμων με δύσκολο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και μια επιζήσασα ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Ο Πάπας, εξέφρασε τη λύπη του για τον “πολύ, πολύ υψηλό” αριθμό γυναικών “που ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται στα σπίτια τους”.

“Το πρόβλημα είναι ότι, για μένα, είναι σχεδόν σατανικό γιατί εκμεταλλεύεται ένα άτομο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, που μπορεί μόνο [να προσπαθήσει] να εμποδίσει τα χτυπήματα”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. “Είναι ταπεινωτικό. Πολύ ταπεινωτικό.” είπε.

Τι είπε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το BBC, ο πάπας μίλησε με μια γυναίκα, την Τζιοβάννα, η οποία είπε ότι κατάφερε να φύγει από ένα βίαιο σπίτι με τα τέσσερα παιδιά της.

Ο Πάπας πρόσθεσε ότι οι γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους.

“Βλέπω αξιοπρέπεια σε σένα γιατί αν δεν είχες αξιοπρέπεια, δεν θα ήσουν εδώ”, είπε στη Γιοβάννα.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει πολλά σχόλια σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.

ΟΗΕ: Οι μισές γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από την αρχή της πανδημίας

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ σε 13 χώρες, οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βιώσει κάποια μορφή βίας από την αρχή της πανδημίας.

Στην Ιταλία, τα στοιχεία της αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα ανέφεραν περίπου 90 επεισόδια βίας κατά των γυναικών κάθε μέρα – το 62% αυτών ήταν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Απευθυνόμενος στη Γιοβάννα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμα ελπίδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δίνετε παράδειγμα αντίστασης, μάθημα αντίστασης στις συμφορές”, είπε.

Ο πάπας, ο οποίος γιορτάζει την Παρασκευή τα 85α γενέθλιά του, έχει πάρει επανειλημμένα θέση εναντίον της βίας κατά γυναικών, την οποία το 2020 είχε συγκρίνει με ιεροσυλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα