Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

Oksana Pokalchuk
Oksana Pokalchuk ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Μετά τη δημοσίευση έκθεσης, μέσω της οποίας η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Κίεβο ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους στον πόλεμο με τη Ρωσία, η επικεφαλής της ΜΚΟ στην Ουκρανία υπέβαλε την παραίτησή της.

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης του οργανισμού που κατηγορούσε την Ουκρανία πως θέτει σε κίνδυνο αμάχους στον πόλεμο με την Ρωσία.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Oksana Pokalchuk ανέφερε πως η έκθεση μετατράπηκε σε "εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας" ενώ η απόφαση της να αποχωρήσει έγκειται στη διαφωνία της με τις βασικές αξίες της ηγεσίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μέχρι πρότινος επικεφαλής του οργανισμού, κατά τη διάρκεια της έρευνας, το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας επέμεινε να δοθεί η δέουσα σημασία στις θέσεις του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Ωστόσο η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα επικοινώνησε πολύ αργά με τους αξιωματούχους (συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου) με αποτέλεσμα τα στοιχεία να είναι ελλιπή και το τελικό αποτέλεσμα της έκθεσης να μοιάζει με υλικό υπεράσπισης των ρωσικών θέσεων για τον πόλεμο.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (04/08) κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, μια τακτική που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί εξόργισαν τους αξιωματούχους του Κιέβου. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη "Είμαι εξοργισμένος όπως ακριβώς και εσείς από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Τη θεωρώ άδικη".

Ο Κουλέμπα κατηγόρησε με τη σειρά του τη Διεθνή Αμνηστία για "λανθασμένη ισορροπία μεταξύ του καταπιεστή και του θύματος, μεταξύ της χώρας που καταστρέφει χιλιάδες αμάχους, πόλεις, εδάφη και της χώρας που απελπισμένα αντιστέκεται".

"Σταματήστε να δημιουργείτε αυτήν την ψεύτικη πραγματικότητα, όπου όλος ο κόσμος είναι λίγο ένοχος για κάτι και αρχίστε να αναφέρετε συστηματικά την αλήθεια γι' αυτό που η Ρωσία αντιπροσωπεύει πράγματι σήμερα", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network