Παρατείνει την εκεχειρία το Κίεβο

Παρατείνει την εκεχειρία το Κίεβο

Το Κίεβο παρέτεινε κατά 72 ώρες, ως τη Δευτέρα, τη μονομερή εκεχειρία. Ο οίκος Moody's μείωσε την προοπτική του χρέους της Ρωσίας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι παρατείνει τη μονομερή εκεχειρία που έχει κηρύξει, και η οποία ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), κατά 72 ώρες ως το βράδυ της Δευτέρας, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα αφού ο Ποροσένκο επέστρεψε στο Κίεβο από τις Βρυξέλλες όπου υπέγραψε μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παράταση της εκεχειρίας έγινε, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για να συμφωνήσει με την προθεσμία που έθεσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία για να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό επιβεβαίωσης της εκεχειρίας και έλεγχου των συνόρων, να δεχθούν να επιστρέψουν τον έλεγχο τριών μεθοριακών σταθμών στις ουκρανικές αρχές, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ποροσένκο.

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση ο ουκρανός πρόεδρος και οι επικεφαλής εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας επεσήμαναν ότι στη διάρκεια των επόμενων 72 ωρών θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα κέντρα στρατολόγησης ρώσων μαχητών στην Ρωσία. Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν οι κινήσεις των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά και η τοποθέτηση οδοφραγμάτων και σημείων ελέγχου από αυτούς.

Εξάλλου οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν την εκεχειρία νωρίτερα σε οποιαδήποτε περιοχή δεν εφαρμοστούν οι όροι αυτοί.

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του χρέους της Ρωσίας εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που έχει στη χώρα η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Moody’s άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τους επόμενους μήνες σκοπεύει να μειώσει και την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Baa1, με δεδομένους «τους αυξημένους κινδύνους» που συνδέονται με την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network