Ναγκόρνο – Καραμπάχ: ΕΕ και Αρμενία “δείχνουν” την Τουρκία για ανάμιξη στην κρίση

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: ΕΕ και Αρμενία “δείχνουν” την Τουρκία για ανάμιξη στην κρίση
Αζέροι στρατιώτες AP

Ο Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε ξένη ανάμιξη στην ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν, κατηγορεί την Τουρκία η Αρμενία

Η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι “πολύ ανησυχητική” και οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη είναι “απαράδεκτη”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή” στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε πως άλλοι 15 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες την Κυριακή, με τις αζερινές δυνάμεις.

Δριμύ κατηγορώ των Αρμένιων για τους Τούρκους

Η Αρμενία από την πλευρά της, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει “άμεση παρουσία στο έδαφος”. Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί “πολεμούν στο πλευρό” του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Μπακού διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και να στείλει πίσω τους “μισθοφόρους και τους τρομοκράτες” που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συγκρούονται αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονταν το πρωί της Δευτέρας, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως τουλάχιστον 15 ακόμη στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.

Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.

Έκκληση ΗΠΑ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν απόψε το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ “να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες” σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Ο “υπ’ αριθμόν 2” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα