Πεινάς στις 3 τα ξημερώματα στην Αμερική; Δεν έχεις καμιά τύχη

Διαβάζεται σε 4'
Εστιατόριο στην Αμερική
Diner iStock

Μετά την πανδημία, όλο και περισσότερα εστιατόρια και diners στην Αμερική δεν επιστρέφουν στην 24ωρη λειτουργία τους.

Βρίσκεσαι στην Αμερική, είναι 03:00 τα ξημερώματα και πεινάς; Ατύχησες. Δυστυχώς, μετά την πανδημία, όλο και περισσότερα 24ωρα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, της «πόλης που δεν κοιμάται ποτέ», είτε «πάνε για ύπνο» νωρίτερα από το συνηθισμένο είτε δεν ξύπνησαν ποτέ από τον «λήθαργο» που έπεσαν λόγω του κορονοϊού.

Ορισμένα σούπερ μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, καφετέριες και φαρμακεία που έκλειναν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δεν επέστρεψαν ποτέ στο προπανδημικό τους ωράριο. Ακόμα και τα γυμναστήρια της 24 Hour Fitness – που όπως προδίδει το όνομά τους υπόσχονται 24ωρη λειτουργία – δεν λειτουργούν 24 ώρες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα εστιατόρια και τα λεγόμενα “diners” της Αμερικής τα οποία λειτουργούσαν από τη δύση ως την ανατολή του ηλίου. Σε δημοσίευμα του CNN που επικαλείται στοιχεία της Yelp, o αριθμός των εστιατορίων που προσέφεραν 24ωρη εξυπηρέτηση μειώθηκε κατά 18% από το 2020 στο 2024. Συγκεκριμένα, η Νέα Υόρκη έχει χάσει το 13% των 24ωρων εστιατορίων της. Το Λος Άντζελες, που επηρεάστηκε επίσης από τις απεργίες του Χόλιγουντ, έχει χάσει το 35% των 24ωρων καταστημάτων εστίασης, και το Σικάγο το 10%.

Η αργή ανάκαμψη της Αμερικής σε αυτό τον τομέα αποτυπώνει τις αλλαγές στις συνήθειες των πελατών στον κλάδο της εστίασης. Πλέον, φαίνεται πως αρκετοί προτιμούν να μην ξενυχτούν ή να μην βγαίνουν για ποτό αργά το βράδυ και έτσι η επιστροφή των καταστημάτων εστίασης στα προπανδημικά πρότυπα δεν καθίσταται εφικτή. Επίσης, το υψηλότερο κόστος εργασίας και η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει οδηγήσει τα εστιατόρια να κατεβάζουν ρολά νωρίτερα. Από την άλλη, ανάκαμψη γνωρίζουν οι αλυσίδες εστιατορίων με πρωινό.

Το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 25% από τον Μάρτιο του 2020, ενώ οι μισθοί στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας έχουν αυξηθεί κατά 29%. Το 2022, τα εστιατόρια μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες λειτουργίας τους κατά 7,5%, ή περίπου 6,5 ώρες, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς “Datassential”.

Diner iStock

Άλλο ένα εμπόδιο στην 24ωρη λειτουργία των εστιατορίων είναι και η έλλειψη ασφάλειας. «Είναι πολύ αγχωτικό να έχεις μια επιχείρηση ανοιχτή 24 ώρες», αναφέρει ο Άλεξ Μπαράκος, ο γενικός διευθυντής του Pete’s Kitchen, ενός ελληνικού εστιατορίου στο Ντένβερ.

Το Pete’s Kitchen λειτουργούσε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τη δεκαετία του 1990. Πλέον παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση μόνο Παρασκευή και Σάββατο καθώς τις καθημερινές η νυχτερινή ζωή της πόλης δεν είναι έντονη. «Η εξυπηρέτηση 24/7 εξαρτάται από εκδηλώσεις όπως συναυλίες και αγώνες», είπε ο Άλεξ Μπαράκος. «Πρέπει να υπάρχει λόγος για να βγει έξω τώρα ο κόσμος. Πρέπει να παρακινηθούν από μία εκδήλωση ή κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε.

Εδώ και 80 χρόνια, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, έξω από το Tex-Mex εστιατόριο “Mi Tierra”, βρίσκεται μία φωτεινή επιγραφή που γράφει «Δεν κλείνουμε ποτέ». Ωστόσο, μετά την πανδημία, αυτή η επιγραφή βρίσκεται εκεί προς τιμήν του ένδοξου παρελθόντος καθώς ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Πιτ Κορτέζ, δεν έχει επαναφέρει την 24ωρη λειτουργία του καταστήματός του.

Όπως λέει ο ίδιος, «η νοοτροπία των πελατών άλλαξε». Ο Κορτέζ θέλει να επαναφέρει τη 24ωρη λειτουργία στο “Mi Tierra”, αλλά δεν πιστεύει ότι η νυχτερινή ζωή και οι εκδηλώσεις μπορούν να αυξήσουν την πελατεία. Αντί να ανοίξει το εστιατόριο, δοκιμάζει την τύχη του με ένα food truck στον χώρο στάθμευσης για να δει αν θα προσελκύσει ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα