Πέντε κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πέντε κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο σχεδίου με στόχο την κατάργηση της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο

Πέντε κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική βάση του κουβανέζικου όρμου Γκουαντάναμο παραδόθηκαν στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είπε το υπουργείο 'Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου να καταργηθεί η αμφιλεγόμενη στρατιωτική φυλακή, και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Σε γραπτή δήλωσή του, το Πεντάγωνο είπε ότι 107 κρατούμενοι παραμένουν στη φυλακή, και εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων "για την προθυμία της να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν το κέντρο κράτησης στον όρμο του Γκουαντάναμο."

Οι πέντε που μεταφέρθηκαν ονομάζονται Αλί Αχμάντ Μοχάμεντ αλ Ραζίχι, 'Αμπντ αλ Τζαμπάρ Μοχάμεντ Ούτμαν αλ Καντάσι, Αντίλ Σαίντ αλ Χατζ Ουμπάιντ αλ Μπουσέι, Σουλεϊμάν Αουάντ Μπιν Ουκέιλ αλ Νάντι, και Φαχμί Σαλέμ Σαίντ αλ Ασάνι. Αναφορές σε μμε τους περιγράφουν ως υπηκόους της Υεμένης.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν το κέντρο για να κρατήσουν ύποπτους για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και στέρησαν από τους αποκαλούμενους "εχθρικούς μαχητές" τη πρόσβαση σε αμερικανικές νομικές διαδικασίες που δικαιούνταν, κρατώντας τους επί σειρά ετών χωρίς να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες ή να δικαστούν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει έναν ευρείας εφαρμογής νόμο για την άμυνα που πέρασε από την γερουσία παρά τις διατάξεις που δυσχεραίνουν το κλείσιμο της φυλακής. Η κατάργηση του κέντρου ήταν μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του προέδρου, για τον οποίο το Γκουαντάναμο είναι ένα ζημιογόνο για τη χώρα σύμβολο παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων που κληρονόμησε από τον ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Τζορτζ Μπους το νεότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποφυλακίστηκε ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

SHARE:

24Media Network