Πέρασε του Τζόνσον: Εκανε δεκτό το αίτημα για κλείσιμο της Βουλής η Βασίλισσα

Πέρασε του Τζόνσον: Εκανε δεκτό το αίτημα για κλείσιμο της Βουλής η Βασίλισσα
Η Βασίλισσα Elizabeth και ο Boris Johnson AP

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτό το αίτημα του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Θύελλα αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία

Το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι τις 14 Οκτωβρίου έγινε δεκτό από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στο συγκεκριμένο αίτημα το πρωί της Τετάρτης με προφανή στόχο να περιορίσει πιθανή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για καθυστέρηση του Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου.

Αναμενόταν η αντίδραση της Βασίλισσας η οποία ήρθε το απόγευμα και ήταν υπέρ του Πρωθυπουργικού αιτήματος παρά τη γενική κατακραυγή από την αντιπολίτευση.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέστειλε επιστολή προς την βασίλισσα Ελισάβετ για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σχολιάζοντας την αντίδραση του Κόρμπιν, ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στάθηκε στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς τον “σπουδαίο”.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Τραμπ έγραψε: “Θα είναι πολύ δύσκολο για τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να ζητήσει ψήφο μομφής κατά του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ειδικά υπό το δεδομένο ότι ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Υπάρχει η δυνατότητα να προσφύγουν οι Εργατικοί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να προσβάλλουν την απόφαση.

Εκ των πραγμάτων υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε προσπάθεια ανεξερτητοποίησης της Σκωτίας, να κινδυνεύσει δηλαδή στην πράξη η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιμένει ο Μπάρκλεϊ

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, μερικές ώρες μετά την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να περιορίσει τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποτρέψει το Brexit.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργανώνει η γαλλική εργοδοτική ομοσπονδία MEDEF.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα