Περού: Παραίτηση του μεταβατικού προέδρου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις

Περού: Παραίτηση του μεταβατικού προέδρου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις
Ο Μανουέλ Μερίνο Luis Iparraguirre/Peru's Presidential Palace via AP

Πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και έπειτα από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, Μανουέλ Μερίνο παραιτήθηκε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο ανακοίνωσε ότι παραιτείται, μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι”, είπε ο Μερίνο στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγες ώρες μετά τη βίαιη καταστολή μιας διαδήλωσης στη Λίμα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Λουίς Βαλδές είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της δωροληψίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών, βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.

Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.

Νεαροί κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Μερίνο, δεν είσαι δικός μου πρόεδρος”, “Μερίνο απατεώνα”, “το Περού ξύπνησε”. Μια ομάδα διαδηλωτών πήγε να διαμαρτυρηθεί κοντά στο σπίτι του μεταβατικού προέδρου, στο ανατολικό τμήμα της Λίμας, χτυπώντας κατσαρόλες και ταμπούρλα.

Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή, συμπεριλαμβανομένου του Άμπελ Σαλίνας, υπουργού Υγείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα