Περού: Η Μπολουάρτε ζητά “ανακωχή” από τους διαδηλωτές και υπόσχεται ότι θα αποσυρθεί όταν διεξαχθούν εκλογές

Περού: Η Μπολουάρτε ζητά “ανακωχή” από τους διαδηλωτές και υπόσχεται ότι θα αποσυρθεί όταν διεξαχθούν εκλογές
Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε 2023 Martin Mejia/AP Photo

Έκκληση για ανακωχή έκανε η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε την ώρα που μαίνεται η πολιτική κρίση στο Περού και διαβεβαίωσε πως δεν έχει σκοπό να παραμείνει στην εξουσία και θα αποσυρθεί όταν διεξαχθούν οι εκλογές.

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε έκανε έκκληση σήμερα για “ανακωχή” καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της και τη διάλυση του Κοινοβουλίου δεν κοπάζουν και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι.

«Καλώ την αγαπημένη μου πατρίδα σε εθνική ανακωχή» για «να αποκαταστήσουμε τον διάλογο (…) να ορίσουμε την ατζέντα για κάθε περιοχή (…) και να αναπτύξουμε» τη χώρα, ανέφερε στην ομιλία της στους ξένους ανταποκριτές. «Δεν θα κουραστώ να ζητώ διάλογο, ειρήνη και ενότητα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας λέξη προς λέξη τη φράση που είχε ήδη πει στις 20 Ιανουαρίου, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά της.

Η Μπολουάρτε διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει σκοπό να παραμείνει στην εξουσία» αλλά θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα αποσυρθεί όταν διεξαχθούν οι εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για το 2024. «Η παραίτησή μου θα ήταν μια λύση για την κρίση και τη βία; Ποιος θα αναλάμβανε την προεδρία της Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε.

Εμφανώς συγκινημένη, η Μπολουάρτε ζήτησε επίσης «συγγνώμη για τους νεκρούς».

Οι διαδηλωτές ζητούν επίμονα την παραίτησή της, τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος επειδή διέλυσε το Κοινοβούλιο που ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμά του.

Η Μπολουάρτε, η πρώην αντιπρόεδρος του Καστίγιο, που εξελέγη μαζί του το 2021, υπογράμμισε ότι, όπως και εκείνος, και αυτή κατάγεται από τις Άνδεις. Τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε το πραξικόπημα για να εμφανιστεί σαν θύμα και να μην δώσει εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές για τις πράξεις διαφθοράς για τις οποίες είχε κατηγορηθεί. «Δεν υπάρχει θύμα εδώ, κύριε Καστίγιο. Υπάρχει μια χώρα που αιμορραγεί εξαιτίας της ανευθυνότητάς σας», είπε.

Η κρίση αυτή αντικατοπτρίζει και το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πρωτεύουσα και τις φτωχές επαρχίες που στήριζαν τον Καστίγιο και θεωρούσαν ότι με την εκλογή του πήραν τη ρεβάνς από την «περιφρόνηση» που τους δείχνει η Λίμα. Μια μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών από φτωχές περιοχές των Άνδεων πρόκειται να γίνει αργότερα σήμερα στην πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα